Confidenţialitate

Idei pentru început de 2019: întâlnire cu păpușile de la Teatrul „Țăndărică” la Muzeul Național de Artă Contemporană

200 de păpuși, fiecare cu o „carieră” pe scena Teatrului Țăndărică ne așteaptă la Muzeul Național de Artă Contemporană și la început de ianuarie.

Expoziția interactivă „Perpetuum Țăndărică”, care ne prezintă 73 de ani de animație românească, va rămâne deschisă până pe 15 ianuarie.

Vizitatorii sunt invitați să descopere personajele din spectacole celebre, multe păstrate în amintirea spectatorilor, mai tineri sau mai în vârstă – cărora le sunt alăturate fragmente din diverse producții ale instituției (text & audio).

 „Proiectul Expoziție Interactivă/Muzeul Itinerant „Perpetuum Țandărică”, constă într-o prezentare artistică a patrimoniului Teatrului de Animație Țăndărică (…) Păpușile sunt atent alese din istoria teatrului și marchează principalele repere în evoluţia teatrului de animație din România, rememorând atât artiştii cât şi personajele ce au consacrat această artă teatrală aparte.” Teatrul Țăndărică

Cu scopul de a prezenta un istoric al instituției într-o manieră inedită, expoziția de păpuși marchează „drumul” lui Țăndărică, de la înființare până în prezent.

„Vocile rămase inregistrate în „fonoteca de aur” sunt montate atrăgător, constituind scurte momente hazlii de animație. Totodată sunt prezentați pașii de construcție a unei păpuși sau a unei marionete, de la butucul de lemn – materie primă, la produsul final – păpușa sau marioneta, obiect de joc și operă de artă.” Teatrul Țăndărică

Teatrul de animație îmbină componentele artistice și de divertisment cu cele educative iar spectacolele au devenit, cu timpul, tot mai complexe.

În București, primul teatru de păpuși era înființat oficial în 1945 iar echipa de artiști, coordonată de actrița Lucia Calomeri, punea în scenă „Țăndărică pe mările Sudului”.

„Prezentarea este completată de exemplificări cu păpuși mânuite în tehnicile în care au fost lucrate (se ia câte o păpușă pentru exemplificare și „se joacă”): marionete cu fire scurte/lungi, tijă în cap, bi-ba-bo, wayang, păpusi mânuite direct (pe o masă), personaje aplicate pe corp (cum se spune- papusi compuse cu corpul). Toate acestea sunt explicate prin scurte montaje video din arhivă și din ceea ce am inregistrat noi cu scop de arhivare și marketing.” Teatrul Țăndărică

Expoziția „Perpetuum Țăndărică” a putut fi vizitată atât în țară (la Muzeul Satului București, Muzeul Național de Istorie București, Palatul Suțu – București, în Brăila și Cluj-Napoca), cât și în străinătate (China, Croația).