Confidenţialitate

IAȘI: Spitalul de Pneumologie, în paragină

Spitalul de Pneumoftizologie din Iași tratează bolnavi din toată Moldova. Tuberculoza e boala sărăciei. Săraci sunt bolnavii, sărac e și spitalul. Parcă tuberculoza a ros și zidurile. Spitalul are trei clădiri: corpul principal din Iași, secția exterioară din Pașcanu și vila Greierul.

Profesorul universitar Traian Mihăescu, medic la Pneumoftizologie spune că bani nu au fost pentru reparații capitale. „Spitalul ăsta a fost inaugurat în 1975, la jumătatea proiectării și a rămas așa de atunci. N-au fost investiții în domeniul tuberculozei și a pneumologiei. Clădirea de la Pașcanu este monument istoric, este al treilea spital că vechime din Iași, are 150 de ani. Sigur că acolo trebuie făcute reparații importante, cu respectarea noțiunii de monument istoric. Deci este o problemă majoră acolo, de refacere. Dar, stați că se poate și mai rău! Este vila Greierul, sus, care este groaznică. De ani de zile este lăsată în decădere. Unde să ținem bolnavii cronici, bolnavii problemă?”, afirmă doctorul Traian Mihăescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Circuitele medicale sunt dificile și cu probleme. Unul dintre lifturi nu funcționează. De la clădiri, la dotarea spitalului, aceeași sărăcie. „Avem o colaborare cu un cabinet particular, unde este computer tomograf. Spitalul nostru nu are computer tomograf, din păcate, pentru investigarea bolilor resporatorii. Nu are! Și e foarte dificil accesul. Accesul pe care îl avem este limitat numai la câteva examinări pe luna și cu discutii”, spune medicul Traian Mihăescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și mâncarea de la bucătăria spitalului, vestită odată în tot orașul a devenit la fel de sărăcăcioasă. Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași este mâncat de tubercoloza nepăsării de zeci de ani.

Cît despre medicamentație, medicii spun că din cauza lipsei banilor se asigură doar tratamentul de bază.

România este țara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi de tuberculoză înregistrate. Incidența globală este de 6,5 ori mai mare decât în UE și de 1,9 ori mai mare decât în Regiunea OMS Europa. Anul trecut, în țara noastră s-au înregistrat 12.836 de cazuri noi și recidive de tuberculoză.