Confidenţialitate

Iaşi: Apă contaminată în mai multe localităţi din judeţ

Scandal între Direcția de Sănătate Publică Iași și principalul furnizor de apă potabilă din județ. Societatea ApaVital a fost amendată de DSP după ce inspectorii au descoperit compuși cancerigeni în apă – transmite corespondenta Europa FM, Silvia Craus.

Apa contaminată era furnizată în mai multe localități din județul Iași.

Furnizorul de apă potabilă a fost sancționat de inspectori pentru că ar fi funcționat fără autorizație pe patru sisteme de tratare și distribuire a apei.

Este vorba de apa furnizată în zonele Hârlău, Vladeni, Belcesti, și Tibanesti.

Mai mult chiar, regia de apă a fost indicată drept principalul vinovat de existența unui risc de contaminare în acumulările respective.

După probele extrase din cele patru zone, inspectorii sanitari au constatat ca apa furnizata conține trihalometani, încărcătură organica ce pune în pericol sănătatea localnicilor.

Potrivit specialiștilor, trihalometani sunt compuși chimici cancerigeni.

Paradoxal însă, DSP Iași știa de existența compușilor de acum doi ani, când au efectuat măsurători la apa distribuita.

Între timp, conducerea ApaVital susține că a achiziționat și pus în funcțiune sisteme noi de preparare și dozare pentru reținerea impurităților din apă.

Nemulțumiți de amenda de 40.000 de lei primită de la DSP, șefii de la ApaVital au contestat în instanta procesul verbal de amenda.