Confidenţialitate

Iași: Acuzații de malpraxis la Maternitatea Cuza Vodă

O familie din Iași a depus plângere la Maternitatea Cuza Vodă și va sesiza și Colegiul Medicilor, după ce copilul de numai două zile a murit, din neglijența medicilor, spun membrii familiei.

Ionela Irimia susține că a făcut toate analizele, iar pe 23 noiembrie s-a internat pentru că îi era rău. I s-a făcut un echograf și apoi nu s-a ocupat nimeni de ea.

Femeia povestește că deja depășise termenul pentru naștere, dar nimeni nu i-a spus nimic. A stat pur și simplu în salon.

Ieșeanca a povestit că pe 30 noiembrie a intrat în sala de nașteri, iar după cezariană i s-a spus că nou-născutul a înghițit lichid amniotic.

Soțul acesteia a depus plângere la conducerea Maternității Cuza Vodă din Iași.

De cealaltă parte, reprezentanţii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă spun că fetiţa avea la naştere 2.700 de grame, şi a decedat la 44 de ore după naştere din cauza aspiraţiei de lichid amniotic şi sindrom de hipertensiune pulmonară persistentă.

„Este o mamă internată la noi în spital, a fost monitorizată. Pe parcursul monitorizării nu s-a constatat nimic deosebit. La ultima monitorizare, bătăile cordului fătului au fost modificate. S-a făcut cardio-topografie, moment în care colegii obstetricieni au observat şi prezenţa unei circulare de cordon, care a produs o suferinţă fetală acută. Copilul când are o suferinţă fetală acută reacţionează prin eliminarea meconiului în burtică mamei. Copilul când a ieşit, a avut probleme la naştere. A avut APGAR 5, a fost intubat încă din sala de naştere, a fost ulterior transferat în Terapie Intensivă unde s-au instituit toate măsurile terapeutice conform protocoalelor în vigoare. Acest copil a beneficiat şi de o ventilaţie care se mai face doar la Bucureşti. În ciuda tuturor măsurilor, copilul a decedat la 44 de ore de viaţă. Copilul a fost monitorizată zilnic. Nu poţi face o intervenţie în momentul în care rezultatele sunt normale. Cu atât mai mult cu cât mama era la a treia naştere. De regulă se naşte natural. Nu era o sarcină depăşită”, a declarat Anca Bivoleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă.

Potrivit acesteia, Irina Irimia ar fi făcut doar două controale în timpul sarcinii. „Astăzi se face necropsia. Conducerea spitalului a demarat o anchetă internă pentru a se vedea dacă au fost respectate toate protocoalele şi procedurile”, a declarat Anca Bivoleanu.

Din Iași, corspondentul EuropaFM, Violeta Cincu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.