Iarna se instalează în România, după 2 decembrie. Bucureștiul și 26 de județe nu au încheiat deocamdată contracte de deszăpezire

Vremea se va răci în toata țara, după data de 24 noiembrie, dar condiții pentru instalarea iernii vor apărea începând cu 2 decembrie – a anunțat astăzi directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu. El a participat la o ședință pregătitoare pentru perioada de iarnă, convocată de premierul interimar, Sorin Cîmpeanu. Aceasta a constatat că Bucureștiul și 26 de județe nu au încă semnate contracte cu firmele de deszăpezire.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu a explicat că iarna se instalează atunci când se înregistrează temperaturi negative noaptea și apropiate de zero, în timpul zilei. Iar astfel de condiții, se vor înregistra în România, abia după data de 2 decembrie. Cu alte cuvinte, nu sunt șanse de ninsoare în următoarele 3 săptămâni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După ce i-a convocat pe prefecți în videoconferință, premierul interimar, Sorin Cîmpeanu a discutat la ministerul de interne cu șefii mai multor ministere, pentru a se asigura că nu vor fi probleme la iarnă cu deszăpezirea drumurilor sau încălzirea locuințelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din păcate, autoritățile din București și 26 de județe nu au încheiat deocamdată contracte de deszăpezire. Principala problemă ar fi lipsa firmelor ofertante, a constatat premierul interimar, care a cerut rezolvarea acestei probleme până la sfârșitul lunii.Pentru anul acesta, au fost achiziționate 100 de noi freze de zăpadă, iar parazăpezile vor fi instalate până pe 15 decembrie – spune Sorin Cîmpeanu. Premierul interimar ne asigură că există cantități suficiente de material antiderapant.

În privința stocurilor de combustil pentru încălzire, Sorin Cîmpeanu spune că acestea acoperă necesarul unei luni de iarnă grea. El a cerut continuarea aprovizionărilor și a precizat că dacă administrațiile locale nu pot lua împrumuturi pentru plata furnizorilor de agent termic, guvernul ar putea aloca bani din Fondul de rezervă.