Iarna s-a întors la munte. Turiștii, sfătuiți să nu se aventureze pe traseele montane

Iarna s-a întors în mai multe regiuni. La munte predomină ninsorile. Vor fi  abundente în Carpaţii Meridionali, unde se va depune strat consistent de zãpadã, iar vântul va sufla tare, cu peste 80…90 km/h.

În zona montană din Sibiu este cod portocaliu de vânt puternic până miercuri, la ora 14.30. Alte 5 județe se află sub cod portocaliu de ninsori până miercuri seară la ora 18. E vorba de zona montană a județelor Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea și Argeș.

Vremea la Brașov și pe Valea Prahovei

În stațiunile din Brasov și în cele de pe Valea Prahovei – temperaturile depășesc cu greu 0 grade, iar disconfortul este accentuat de vânt și lapoviță. Pe crestele montane ninge.

Turiștii care și-au prelungit vacanța la munte după sărbatorile pascale au fost luați prin surprindere. Cei care s-au gândit că vor putea să se bucure de soare și de plimbări în aer liber în această perioadă sunt nevoiți acum să stea în pensiuni sau hoteluri sau să gasească distracții de interior.

Mercurul din termometre a coborît sub limita înghețului pe timpul nopții, iar ziua a debutat cu vânt puternic. Doi brazi s-au prăbusit pe DN 1E, care leagă Râșnovul de Poiana Brașov, iar toți șoferii au fost nevoiți să ocolească prin Brașov.

Oricum, polițiștii recomandă echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă, pentru că la acest moment, există mai multe drumuri pe care este depus strat de zăpadă.

La peste 1500 de metri ninge viscolit, iar salvamontiștii spun că riscul producerii de avalanșe este crescut în Piatra Craiului și Bucegi. Vremea rea a creat și câteva pene de curent în Brașov si în împrejurimi.

Sursă foto: Cabana Postăvarul

Ninsori și ploi în județul Gorj

În mare parte din județul Gorj plouă de mai bine de 9 ore. Ploile nu se opresc până la ora 18, când, potrivit meteorologilor, expiră codul galben de vreme rea. Temperaturile au scăzut foarte mult.

Este frig, iar la munte ninge de noaptea trecută, transmite corespondentul Europa FM.

La Rânca, stratul de zăpadă a ajuns la 20 de cm și este viscol. Se acționează în zonă cu mai multe utilaje de deszăpezire aduse din Craiova, deoarece contractul încheiat de secția de Drumuri Gorj a expirat din luna martie. De-altfel, în zona montană, meteorologii au anunțat cod portocaliu de viscol și ninsori.

Ninsori și în Hunedoara

Probleme sunt și în zona montană din județul Hunedoara. De altfel, jandarmii montani le recomandă turiștilor să rămână în zona cabanelor și să nu se aventureze pe traseele montane.

Potrivit Inspectoratului Județean de Jandarmi Hunedoara, la altitudini de peste 1400 m se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va sufla tare, cu viteze de 80…100 km/h, pe creste, viscolind zăpada.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS