Hypermarketurile obligate să aibă pe rafturi 51% produse românești

 

Marile lanțuri de magazine vor fi obligate să aibă pe rafturi 51% produse românești, arată un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, for decizional.

Legea a trecut cu o majoritate covârşitoare: 293 „pentru” şi niciun vot împotrivă și va fi trimisă președintelui pentru promulgare.

Potrivit actului normativ, hypermarketurile vor trebui să vândă, pe un lanț scurt de aprovizionare, carne, legume, fructe, miere, ouă sau produse lactate provenite de la producătorii autohtoni. În caz contrar, marile magazine riscă să fie amendate.

„Astăzi am votat o lege extrem de importantă, o lege așteptată de toată România. Îi felicit pe toți colegii care au votat acest lucru și nu înțeleg de ce se găsește una sau două persoane, cred că-i o singură persoană în această Cameră, care nu votează această lege și nu vrea să ajute producătorii români. Vă felicit pe cei care ați votat această lege pentru că noi și România aveam nevoie de această lege”, a declarat liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Florin Pâslaru.

Anterior adoptării, deputatul PNL,  Nini Săpunaru, a spus că producătorii autohtoni s-au declarat mulțumiți de proiect.

”De fapt, nu este proiectul Comisiei pentru Agricultură, este proiectul fermierilor, al procesatorilor din România. Au lucrat împreună cu noi la acest proiect, este, efectiv, legea propusă de fermieri, de producătorii din România, noi n-am făcut altceva decât să o punem în pagină  și să creăm un text legislativ care să funcționeze”, a spus Nini Săpunaru.

Marile lanțuri de magazine au contestat legea și au amenințat că, dacă va fi adoptată, vor crește prețurile.

Nu este exclus nici ca unii retaileri să decidă închiderea magazinelor deschise în România, mai spuneau reprezentanții marilor rețele.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS