HUNEDOARA: 4 monede antice furate din cetățile dacice, recuperate din Cehia

Patru monede antice care figurau ca sustrase din cetăţile dacice din Luncani, judeţul Hunedoara, şi care fac parte din patrimoniul naţional, au fost recuperate de către poliţiştii români de pe teritoriul Cehiei.

Suspecţi de furtul acestora sunt patru cetăţeni cehi care au făcut, în 2015, detecţii neautorizate în mai multe situri arheologice din România.

Poliţiştii din Hunedoara, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române, au desfăşurat o acţiune pe teritoriul Cehei, pentru recuperarea unor obiecte din patrimoniul cultural naţional.

Astfel, au fost recuperate patru monede antice, dacice şi romane, din argint şi bronz, care erau date în urmărire internaţională, cu sprijinul autorităţilor din Republica Cehă, respectiv a Direcţiei Regionale a Poliţiei Boemiei de Sud.

Conform specialiştilor, monedele ar fi fost sustrase din cetăţile dacice de la Luncani, judeţul Hunedoara, şi ar face parte din patrimoniul cultural naţional, fiind evaluate la 2.000 de euro.

În acelaşi caz, în cursul anului trecut au fost făcute percheziţii în Cehia şi ar fi fost recuperate şi alte tezaure monetare şi bunuri arheologice sustrase şi exportate ilegal în Cehia de către cei patru, precum şi detectoare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS