Confidenţialitate

Hotelurile de pe litoral ar fi rămas goale în acest sezon fără voucherele de vacanță, spun operatorii din turism | AUDIO

Dacă nu ar fi existat voucherele de vacanță, hotelurile de pe litoral ar fi fost goale vara aceasta, spun operatorii din turism.  Aproximativ un milion de turiști au ajuns în stațiunile de la mare, preferată fiind zona Eforie, datorită preţurilor mici.

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, stațiunea Mamaia a fost detronată de Eforie, unde plajele, hotelurile și pensiunile au fost pline tot sezonul estival.

90% din încasări au fost din tichetele de vacanță. Prim-vicepresedintele Asociatiei Petronale Eforia Turistică, Florian Pinescu spune că profilul salariatului mediu care a plătit cazarea pe litoral cu vouchere „este un turist căruia îi place să mănânce în autoserviri la fel de mult cum îi place să mănânce și în camerele de hotel, axat pe plajă și nimic mai mult”.

Locul doi în preferințelor turiștilor a fost Costinești, urmată de Neptun și Olimp. În Mamaia Nord și Năvodari, familiștii au preferat cazarea la apartamente și au cheltuit mai puțini bani în restaurante.

Corina Martin, președinte de onoare al Asociației RESTO a remarcat că tichetele de vacanță „permit de fapt turismului românesc să supraviețuiască. Voucherele de vacanță au salvat turismul din toată țara în acest an”.

În 2022, valorea voucherelor de vacanță a fost de peste 1,2 miliarde de lei, o cifră record în ultimii ani. De ele au beneficiat toți angajații de la stat, dar și unele companii private.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Sezonul estival a lăsat în urmă mormane de gunoaie pe litoral. Voluntarii s-au mobilizat pentru a ecologiza malul mării. „N-au invățat nimic” | AUDIO