Confidenţialitate

Hotelierii de pe litoral ar putea boicota turismul estival

Nemultumiți de starea de incertitudine și de lipsa informațiilor din partea autorităților centrale, care ar fi trebuit să emită norme de funcționare și în unitățile turistice, hotelierii de pe litoral amenință cu boicotarea turismului.

Nu doar patronii sunt exasperați, ci și angajații sezonieri, care cer să muncească.

La jumătatea lunii mai, litoralul este pustiu. Hotelurile, terasele, restaurantele sunt închise.

La mare, munca sezonieră începe în aprilie.

De aproape două luni cei 50.000 de angajați în turism nu au primit nimic, nici de la stat și nici de la patroni.

Câțiva lucrători au organizat un protest mut, la Mamaia. Printre ei, și Irina de la Rezervări.

Sunt supărată de ceea ce se întâmplă, înțelegeți? Adică soluții s-ar găsi, dar nu se vrea. Ne afectează foarte mult pentru că fiecare are familie..Normal să fiu revoltată”. 

De cealaltă parte și hotelierii și-au pierdut răbdarea. Ei dau un ultimatum guvernului. Până în data de 16 mai cheamă reprezentanții Executivului, pe litoral, la masa negocierilor, spune președintele Asociației Hotelierilor din Mamaia, Nicolae Bucovală:

“Nu cerem bani, nu cerem ajutorul guvernului. Cerem doar niște norme foarte clare în folosul turiștilor. Vine omul și știe că se duce la mare, știe că se duce în siguranță”. 

Dacă vor continua să fie ignorați, fără a li se prezenta un plan de măsuri clare pentru asigurarea siguranței turiștilor și a angajaților, patronii vor refuza să deschidă hotelurile, avertizează președintele Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad:

“La așa măsuri, nu merită să deschidem. Deja, cheile sunt pregătite. Vom trimite prim ministrului toate cheile de la cele 200 de hoteluri de pe litoral”

Peste 90% dintre turiștii care vin pe litoral sunt români, explică și primvicepresedintele FPTR Dragoș Răducan:

Turiștii nu vor avea de suferit pentru că au posibilutatea să își reprogrameze vacanțele sau să își recupereze banii. Până în acest moment sub 1% dintre turiști și-au cerut banii înapoi și undeva între 2 și 2,5% au solicitat reprogramare”. 

Patronatele din turism cer guvernului facilități fiscale precum și norme sanitare clare stabilite de autoritățile centrale pentru turismul estival.