Confidenţialitate

Hossu: OUG pe sănătate, o privatizare mascată a sistemului medical

Președintele sindicatului Cartel „Alfa”, Bogdan Hossu, susține că ordonanța de urgență pe sănătate este o privatizare mascată a sistemului medical, o idee de business cu scopul de a face profit, nu de a oferi un serviciu pentru cetățeni.

Hossu spune că un sistem privat, deși folosește banul public, are regimul său și are posibilitarea de a refuza pacienți.

„Un sistem de sănătate public funcționează ca unul de urgență iar un spital public trebuie să existe fie că există pacienți fie că nu există. Un sistem privat, deși folosește banul public, are regimul său și are posibilitarea de a refuza pacienți. Un alt element grav este că un bolnav când vine la spital nu vine cu o boală dedicată, ci pot apărea complicații, iar spitalul privat rezolvă boala pentru care a fost internat un bolnav, dar complicațiile le pasează la un spital public. (…) Ideea de a face din asta un business este o problemă majoră, deoarece se subordonează profitului, nu interesului de a oferi oferi un serviciu pentru cetățeni”, a spus Hossu.

Acesta a reproșat guvernanților faptul că acest gen de reforme, prin care se preconizează o schimbare radicală în sistemul de sănătate, fără să fie efectuate analize în prealabil, ridică un semn de întrebare privind posibilele efecte care pot fi generate.

Liderul Cartel ”Alfa” așteaptă reacția CCR după sesizarea înaintată de Avocatul Poporului pe tema OUG pe sănătate.

Avocatul Poporului a atacat, miercuri, la CCR, modificările din sistemul sanitar făcute prin OUG 25/2020, fiind de părere că sunt în contradicție cu Constituția și afectează grav dreptul la sănătate al românilor: efectele vor duce la sărăcirea sistemului public de servicii medicale.