Confidenţialitate

Horia Colibăşanu, într-o nouă expediție pe Himalaya: Timișoreanul vrea să atingă vârful Kanchenjunga

Alpinistul Horia Colibăşanu va pleca spre Nepal, marţi, pentru o nouă expediţie pe Himalaya.

Timișoreanul vrea să ajungă pe Kanchenjunga, singurul vârf de peste 8.000 de metri neatins până acum de români.

Expediţia va dura două luni.

”Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălţime de pe planetă (8.586 metri), reprezintă o provocare pentru alpinismul din România. Pentru a atinge acest obiectiv, Horia Colibăşanu va face din nou echipă cu Marius Gane şi slovacul Peter Hámor, după ce anul trecut cei trei au fost împreună pe Dhaulagiri”, au transmis reprezentanţii alpinistului.

Expediţia va începe cu un trekking de aproximativ zece zile pentru a ajunge în tabăra de bază, la 5200 de metri altitudine. Ruta de apropiere de baza muntelui traversează o zonă sălbatică şi izolată din Himalaya, la graniţa dintre Nepal şi India.

“În jurul datei de 20 mai se preconizează o fereastră de vreme bună pentru ascensiune. Până atunci avem timp să ne aclimatizăm şi să echipăm ruta. Kangchenjunga este un munte foarte înalt. Are cu doar 25 de metri mai puţin decât K2, însă e la fel de dificil ca structură. Distanţa dintre ultima tabără şi vârf este foarte mare”, a precizat Horia Colibăşanu.

Alpinistul se întoarce pe Kangchenjunga la 10 ani de la prima încercare. În 2012, el a renunţat la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf.

”Dacă aş fi continuat atunci să urc pe vârf, ar fi durat peste 6 ore să ajung la adăpostul ultimei tabere. Riscurile ar fi fost imense, pentru că nu mai aveam resurse. Acum suntem mult mai pregătiţi, mai ales după expediţia de anul trecut pe Dhaulagiri. Mă va ajuta şi experienţa din aceşti 10 ani, dar şi experienţa cumulată a partenerilor. Împreună avem aproape 100 de ani de alpinism de altitudine”, a mărturisit Horia Colibășanu.

Cei trei vor face ascensiunea, ca de obicei, fără oxigen suplimentar şi fără ajutor din partea şerpaşilor. Statistic, Kangchenjunga este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalităţii de 29,1 %, ceea ce înseamnă că 1 din 4 alpinişti care au încercat să îl urce şi-a găsit sfârşitul.

Kangchenjunga a păstrat până astăzi reputaţia de “vârf neatins”. Din respect pentru credinţele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediţii reuşite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câţiva metri înainte de cota maximă.

Horia Colibăşanu a participat la 23 de expediţii internaţionale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt “optmiari” urcaţi.