Confidenţialitate

China a adoptat legea securității pentru Hong Kong, care reduce autonomia regiunii | AUDIO

În ciuda opoziției SUA și a protestelor masive ale cetățenilor din Hong Kong, Parlamentul de la Beijing a aprobat, joi, implementarea controversatei legi privind securitatea în regiunea Hong Kong.

Washingtonul a cerut, miercuri, Organizației Națiunilor Unite să organizeze de urgență o reuniune, însă China s-a opus.

Între timp, în Hong Kong violențele au continuat.

Agenția Reuters anunță că Poliția a arestat miercuri 360 de persoane după noi proteste la care au participat mii de oameni.

Votul de la Beijing, previzibil, a creat deja tensiuni majore în legislativul regiunii autonome, mai mulți parlamentari pro democrație fiind scoși cu forța din sală.

Miercuri seară, secretarul de stat american Mike Pompeo a informat Congresul că diplomația SUA consideră că Hong Kong nu mai este autonomă de China.

Ca atare, regiunea, un centru global financiar în care trăiesc și lucrează pentru companii celebre sute de mii de străini, nu se mai califică pentru tratamentul special de care se bucură din partea SUA.

Acest anunț ar putea duce la mișcări masive pe bursă și retragerea unor investitori cheie.

Washingtonul a cerut ONU să discute urgent problema precizând într-un cominicat din care citez, că “Statele Unite sunt profund preocupate de acţiunile parlamentului chinez care sabotează fundamental gradul înalt de autonomie şi libertăţile decurgând din Declaraţia chino-britanică din 1984 înregistrată de ONU ca un tratat“, am încheiat citatul.

Cerea SUA a fost respinsă, China considerând că această problemă este una internă.

Fiecare membru al Consiliului Națiunilor Unite se poate opune unei reuniuni dacă strânge nouă voturi din totalul celor 15.

De partea cealaltă, Secretarul pentru securitate de la Hong Kong susține legea impusă de Beijing susținând că ‘terorismul este în creştere în oraş, iar activităţile care afectează securitatea naţională, cum ar fi ‘independenţa Hong Kongului’, sunt în creştere’. El a adăugat că ‘în numai câteva luni, Hong Kongul s-a transformat din unul din cele mai sigure oraşe din lume într-un oraş acoperit de umbra violenţei‘ şi a susţinut că legislaţia naţională chineză pentru securitate este necesară pentru menţinerea prosperităţii şi stabilităţii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru