SUA: Hong Kong-ul nu mai este autonom față de China

Șeful diplomației americane a declarat, miercuri, în faţa Congresului de la Washington că Hong Kong-ul nu se mai califică pentru a beneficia de statut comercial special din partea SUA, pentru că nu mai are un grad înalt de autonomie faţă de China continentală, relatează CNN.

Potrivit lui Mike Pompeo, regimul de la Beijing “modelează” teritoriul “după propria sa imagine”.

Dacă va pierde statutul preferenţial, Hong Kong-ul se va confrunta cu aceleaşi taxe şi controale vamale pentru exporturi stabilite pentru China continentală, decizie care ar putea avea consecinţe grave pentru companiile multinaţionale şi investitorii străini.

Recent, același Mike Pompeo avertiza că “orice decizie care afectează autonomia şi libertăţile Hong Kong-ului ar influenţa inevitabil evaluarea SUA privind politica “o singură ţară, două sisteme”, aplicată de Beijing pentru Hong Kong şi statutul acestui teritoriu, redevenit scena unor proteste violente de stradă.

Susținătorii democrației se confruntă cu forțele de ordine. Sute de manifestanți au fost arestați.

Adunarea Naţională a Poporului chinez a anunţat, săptămâna trecută, că va studia în următoarele zile o lege privind “protejarea securităţii naţionale” în Hong Kong, care intenţionează să consolideze “mecanismele de aplicare” în acest domeniu în fosta colonie britanică zguduită în 2019 de proteste împotriva autorităţilor de la Beijing care au avut uneori un caracter violent.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, acest proiect de lege “subminează angajamentele şi obligaţiile asumate de Republica Populară Chineză în Declaraţia comună sino-britanică”, care asigură o anumită autonomie Hong Kong-ului după retrocedarea sa Chinei, în 1997, după 150 de ani de dominaţie britanică.

Potrivit lui Agnes Chow, membră proeminentă a partidului pro-democraţie Demosisto, ocolirea sistemului juridic din Hong Kong de către Partidului Comunist Chinez – pentru introducerea legilor de securitate naţională – ar conduce la incriminarea protestelor şi a susţinerii publice internaţionale în teritoriu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS