Herta Muller, suspendată din Uniunea Scriitorilor din România

 

Herta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009, a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor din România.

Ea este membră a Uniunea Scriitorilor din România, filiala Timișoara.

De mai multi ani însă, ea nu și-a plătit cotizația în valoare de 150 de lei pe an. Din acest motiv, a fost suspendată, ceea ce înseamnă că nu mai are drept de vot. Rămâne în continuare membru.

Colegi de breaslă s-au oferit să plătească pentru ea, însă nu pot face acest lucru dacă nu au acordul laureatei Nobel.

Iar președintele Uniunii, Nicolae Manolescu, a declarat că pe scriitoare nu ar interesa-o activitatea acestei asociații.

“E singura măsură pe care o putem să o luăm față de acești oameni care refuză să plătească această minimă cotizație. Nu poți să obligi pe nimeni să aparțină unei uniuni de breaslă, dacă nu vrea” a decltrat Nicolae Manolescu pentru Hotnews.ro.

Suspendarea Hertei Muller are legătură cu statutul Uniunii, iar lipsa ei de implicare și conflictele pe care le-a avut le-a lungul timpului au dus la această situație. La Europa FM, scriitorul Florin Chirculescu a vorbit despre aceste aspecte într-un interviu pe Drum cu Prioritate.

“Dânsa este singurul autor român care a performat. Este cel puțin nedelicat. Știu că au existat niște schimburi de păreri care nu au fost totdeauna liniștite între doamna Herta Mueller și anumiți autori din România. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Uniunea scriitorilor are în prezent 2600 de membri. Aproape un sfert dintre ei sunt suspendați pentru că nu si-au platit cotizația. Iata ca excepție la regulă nu fac nici măcar laureții Nobel. Herta Muller va fi repusă în drepturi daca si cand va plăti suma restantă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS