Confidenţialitate

Harghita: Dosar penal după ce pacienți operați de cataractă s-au infectat cu o bacterie. Trei dintre aceștia și-au pierdut vederea | AUDIO

Poliția din Harghita a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu, după ce 3 pacienți operați de cataractă și-au pierdut vederea. Aceștia s-au infectat cu o bacterie în timpul operațiilor care a avut loc la Spitalul Județean din Miercurea Ciuc.

14 pacienți au fost operați, luna trecută, de cataractă senilă, la secția de Oftalmologie a Spitalului Județean din Miercurea Ciuc. După intervenție, le-a apărut o inflamație la nivelul globului ocular, iar la 6 dintre ei a fost identificată bacteria Pseudomonas Aeruginosa.

Cu excepția unei singure persoane, toți pacienții au acceptat să fie reoperați. După a doua operație, 3 dintre ei și-au pierdut vederea la ochiul operat, iar la alți 6 vederea s-a deteriorat.

Niciunul nu a depus însă plângere, așa că poliția s-a autosesizat și a început cercetările, a spus la Europa FM, Maria Plumbu, purtător de cuvânt al IPJ Harghita:

„Polițiștii harghiteni s-au sesizat din oficiu în cazul infectării de la Spitalul Județean Harghita, secția oftalmologie, fiind întocmit în acest sens un dosar penal pentru neglijență în serviciu și vătămare corporală din culpă. Până la această dată nu a fost înregistrată nicio plângere, iar cercetările sunt efectuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Epidemiologul Sergiu Sângeorzan, cel care s-a ocupat de ancheta internă din spital, a spus, zilele trecute, că nu au descoperit sursa infecției în spital, dar au constatat că nu se respectau protocoalele privind sterilizarea instrumentelor folosite la operații:

„Mai mult ca sigur a fost o bacterie din exterior adusă și manipulată, gestionată prin intermediul personalului, în general așa se putea întâmpla să se transmită de la o persoană la alta. Elementul comun în toate aceste intervenții a fost instrumentarul care, datorită neprocesării corespunzătoare, probabil a rămas contaminat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Direcția de Sănătate Publică din Harghita a sancționat 11 angajați ai Spitalului din Miercurea Ciuc, printre care șeful secției de Oftalmologie și asistenta șefă, dar și personalul cu atribuții în prevenirea infecțiilor. Valoarea totală a amenzilor este de 30.000 de lei.

Autor: Florentina Mihăiță

Citește și: Antibiotice sau bacterii periculoase, descoperite în carnea din magazine. Problemele pornesc de la fermieri, spun specialiștii | AUDIO