Confidenţialitate

Antibiotice sau bacterii periculoase, descoperite în carnea din magazine. Problemele pornesc de la fermieri, spun specialiștii | AUDIO

Carne cu reziduuri de antibiotice sau contaminată cu bacterii periculoase. Este ceea ce au descoperit reprezentanții organizației Animals International România. Aceștia au dus la un laborator acreditat din Austria diverse sortimente de carne de la producători diferiți din România.

În România, oricine poate cumpăra de la farmacie, antibiotice de uz veterinar fără rețetă, spun reprezentanții organizației Animals International, care au și verificat acest lucru.

Ei au vrut să afle cum se reflectă această situație în alimentele pe care românii le mănâncă.  Așa că au dus probe la analiză la un laborator acreditat din Austria, după ce un laborator din țara noastră a refuzat testarea, a spus, la Europa FM, Gabriel Păun de la Animals International Romania:

„Am analizat 11 probe de carne, lapte și ouă, branduri comune care se găsesc în mai multe supermarketuri și deja am găsit 5 probe cu reziduuri de antibiotice, 4 în care și 1 în ouă. Nu ne așteptam să le găsim pentru că, în mod normal, există niște timpi de așteptare care sunt puși inclusiv pe prospectele antibioticelor comercializate. Am găsit în următoarea fază, când am analizat doar carne, în 6 din cele 7 probe am găsit două bacterii, E-Coli și stafilococul auriu. Din păcate exact aceste două bacterii sunt în topul listei mondiale ca făcând cel mai mare număr de victime anual.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai exact, E-Coli a fost depistată în ciocănele de pui, cârnat de porc și mușchi filet, iar stafilocul auriu în cârnați de porc, carne tocată amestec porc și vită, filet de pui și burger de vită.

Sub pretextul că sunt studenți la Facultatea de Medicină Veterinară, reprezentanții Animals International, împreună cu un reporter de la Pro TV, au pătruns într-o fermă de vaci, unde au descoperit că animalele primesc antibiotice preventiv, lucru interzis de normele europene:

„La noi, în fermele de animale, după cum arată și investigațiile noastre, se dă profilactiv în fermele mari iar în fermele mici nu vine niciun veterinar, fermierii înșiși administrează după ochi și după ureche antibioticul animalelor. Ce ar trebui făcut în viitor? Cea mai sigură alimentație este cu siguranță cea bazată pe plante. Cele mai multe ferme țin animalele închise, condițiile sunt mizerabile, deci sunt probleme de igienă, de climă și de densitate. Toate aceste trei aspecte trebuie modificate printr-o lege, cât mai curând, pentru că altfel nu vom rezolva niciodată problema, ci se va adânci.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce spun reprezentanții ANSV despre această situație? Europa FM așteaptă un punct de vedere din partea acestora.

Potrivit specialiștilor, consumul de carne cu reziduuri de antibiotice face ca, în timp, corpul uman să dezvolte rezistență la aceste medicamente. Iar Animals International România cere intervenția Consiliului Suprem de Apărare în acest caz.

Autor: Florentina Mihăiță

Citește și: Prețurile la alimente, în creștere continuă. Unele produse au ajuns la cel mai mare nivel din ultimul deceniu | AUDIO