Confidenţialitate

Harghita: Culegători de ciuperci rătăciţi pe munte, recuperaţi de jandarmi

Trei culegători de ciuperci, care se rătăciseră pe munte vineri seara, au fost găsiţi şi recuperaţi de jandarmii harghiteni, după mai mult de trei ore de căutări.

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, un bărbat a sunat la numărul de urgenţă 112 şi a comunicat faptul că se află în pădure, împreună cu alţi doi bărbaţi, nu recunosc zona şi nu ştiu cum să ajungă înapoi la maşină, iar unul dintre ei este epuizat fizic.

Bărbaţii plecaseră să adune ciuperci în apropierea Pasului Bucin, dar s-au rătăcit, după ce, fără să îşi dea seama, au părăsit traseul pe care-l cunoşteau.

Au fost trimişi în căutarea lor cinci jandarmi din cadrul Detaşamentului Gheorgheni, cărora li s-au alăturat trei localnici din Praid şi Joseni.

”De altfel, autoturismul de teren al cetăţeanului din Praid a fost de ajutor, drumul forestier ‘Obârşia Satului’ fiind greu accesibil chiar şi pentru autospecialele Duster din dotarea noastră. În timpul căutărilor a fost primit şi un apel din Ocna de Sus, care anunţa că trei bărbaţi sunt plecaţi de la ora 13,00 de acasă, la o distanţă de peste 20 de kilometri, pentru a strânge ciuperci. S-a dovedit ulterior că este vorba despre aceiaşi cetăţeni, în căutarea cărora deja erau plecaţi jandarmii”, scrie în informarea IJJ Harghita.

După o căutare de 3 ore şi folosind coordonatele GPS, obţinute între timp de la bărbatul care sunase la 112, jandarmii i-au găsit pe cei trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 49 şi 52 de ani, doi din Odorheiu Secuiesc şi unul din Praid. Aceştia se aflau la circa 8 kilometri de DN13B şi la aproximativ trei kilometri de maşina cu care au intrat pe drumul forestier, într-o zonă împădurită şi în care se ştie că prezenţa animalelor sălbatice este una obişnuită.

S-a confirmat că unul dintre aceştia era epuizat fizic, dar cei trei au refuzat acordarea de îngrijiri medicale, iar după aproximativ o oră în care au fost ajutaţi să se deplaseze de către echipele de intervenţie, au plecat cu maşina proprie, mai precizează sursa citată.