Confidenţialitate

Haiti: Arestări după asasinarea preşedintelui Jovenel Moise

Poliția haitiană a anunțat că patru mercenari au fost ucişi și alți doi au fost arestaţi în ancheta asasinării preşedintelui Jovenel Moise.

Crima a fost comisă, în noaptea de marţi spre miercuri, de un comando armat.

Membrii acestuia ar fi pretins că sunt oficiali ai agenţi ai Departamentului SUA de combatere a traficului de stupefiante.

Potrivit investigatorilor, atacatorii erau “străini care vorbeau engleză şi spaniolă”.

Autoritățile au declarat starea de asediu pe tot cuprinsul țării, acordând astfel puteri consolidate executivului timp de două săptămâni.

Soţia defunctului preşedint, Martine Moise, a fost rănită în atentat și transportată în SUA, la Miami.

Acest asasinat riscă să destabilizeze şi mai mult cea mai săracă ţară din cele două Americi, Haiti confruntându-se deja cu o dublă criză, politică şi de securitate.

Ca reacţie, Republica Dominicană, care împarte cu Haiti aceeaşi insulă, a ordonat miercuri “închiderea imediată” a frontierei.

Provenind din lumea afacerilor, Jovenel Moise, în vârstă de 53 de ani, a fost ales preşedinte în 2016 cu promisiunea de a dezvolta economia ţării şi a preluat oficial funcţia pe 7 februarie 2017. Activ în mai multe domenii economice, inclusiv în exploatarea plantaţiilor de banane, Jovenel Moise nu avea practic experienţă în politică în momentul alegerii sale şi era foarte puţin cunoscut de compatrioţii săi.

Haiti este puternic afectat de absenţa securităţii, în special ca urmare a răpirilor pentru răscumpărări, realizate de bande care aproape că se bucură de impunitate.

Preşedintele Jovenel Moise, acuzat de inacţiune în faţa crizei, se confrunta cu o puternică neîncredere din partea unei părţi însemnate a societăţii civile.

Guvernând prin decrete din ianuarie 2020, fără parlament şi cu o durată a mandatului său care a făcut obiectul unor dispute, Jovenel Moise a iniţiat o reformă instituţională.

Un referendum constituţional iniţial programat pentru aprilie, cu scopul de consolidarea prerogativelor executivului, a fost amânat pentru 26 septembrie.

Pe străzile din Port-au-Prince, de la începutul lunii iunie, ciocnirile dintre bandele rivale paralizează complet circulaţia între jumătatea sudică a ţării şi capitală.

Mii de locuitori din săracul cartier Martissant, al cărui control este disputat, au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi şi-au găsit adăpost la rude sau în săli de sport.

Pe 30 iunie, 15 persoane au murit în urma împuşcăturilor din plin centrul capitalei Port-au-Prince, inclusiv un jurnalist, Diego Charles, şi o activistă politică din opoziţie, Antoinette Duclair.

Jovenel Moise a numit nu mai puţin de şapte prim-miniştri în timpul mandatului său. Cel mai recent, Ariel Henry, a cărui numire fusese anunţată luni şi care urma să se ocupe de organizarea alegerilor, nu a mai apucat să preia funcţia.