Confidenţialitate

Gáspár György: Pentru mulți dintre noi, e mai simplu să ne gândim că virusul e invenția unor oameni răi | AUDIO

S-au înmulțit știrile false în perioada pandemiei de coronavirus.

Pe Youtube, un videoclip din 4 conține informații false despre coronavirus au constatat cercetători din Canada, care au analizat 70 de filmulețe despre coronavirus cu peste 250 de milioane de vizualizări.

De ce sunt unii oameni predispuși să creadă astfel de informații care nu au nicio legătură cu realitatea? A răspuns psihologul Gáspár György în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM.

”Pentru majoritatea dintre noi e un pic mai simplu să ne gândim că tot acest virus e invenția cuiva, invenția unor oameni răi care încearcă să ne controleze, pentru că minții nostre îi este mult mai ușor, mult mai confortabil să lupte cu altă ființă umană, decât cu o entitate, cu un virus care nu poate fi văzut, nu poate fi atins. Nouă oamenilor, din păcate, nu ne place să gândim în mod deosebit, pentru că din punct de vedere evoluționist, creierul nostru, când gândește, consumă energie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Psihologul Gáspár György spune că de specialiștii nu reușesc de multe ori să fie pe înțelesul tuturor:

”Din păcate, de cele mai multe ori, experții vorbesc în jargoane de specialitate, experții nu oferă atât de multe asigurări pentru că știința nu e atât de clară, nu e atât de ușor de înțeles pe cât sunt toate știrile false. Dacă ne uităm la conținutul acestor știri false, atunci o să vedem că de cele mai multe ori ele îmbină o serie de experiențe comune nouă, tuturor. Știrile false pun un accent foarte mare pe emoție. Noi, oamenii, reacționăm înainte de toate din punct de vedere emoțional și abia după aceea cognitiv. Și, de asemenea, aceste știri false sunt deseori legate de o experiență personală pe care noi am avut-o.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Psihologul Gaspar Gyorgy