Confidenţialitate

Guvernul vrea să recunoască prin ordonanță diplomele de la Universitatea Spiru Haret

Acest lucru este prevăzut într-un proiect de ordonanță, ce a fost publicat pe site-ul Ministerului Educației și care va intra în discutie in urmatoarea ședinta de guvern.

Ministerul Educatiei propune adoptarea unei ordonanțe de guvern prin care diplomele a peste 70.000 de absolventi care au studii neautorizate, majoritatea la Universitatea Spiru Haret, vor fi recunoscute oficial. In ultimii ani, Ministerul Educatiei a pierdut mii de procese în instanta pe acest subiect. Potrivit postului public de televiziune, statul a pierdut 7.400 astfel de procese si mai are pe rol inca 2.300, în care sunt implicați peste 47.000 de absolvenți, din totalul de 70.000 de persoane care au absolvit studii neautorizate în ultimii ani.

Conform proiectului de ordonanță, vor fi recunoscute toate diplomele de acest fel ale absolvenților de studii neautorizate înmatriculati pana in acest an universitar inclusiv.

Proiectul de ordonanță prevede, însă că universitățile care vor mai inmatricula studenti peste capacitatea maxima sau la programe de studii neautorizate vor fi sanctionate cu plata integrala catre stat a contravalorii taxelor de scolarizare. 2 milioane de lei a pierdut statul pana acum, banii reprezentand cheltuieli de judecata, daune si taxe de scolarizare pentru un numar de peste 18.000 de absolventi.

Scandalul diplomelor de la Spiru Haret a inceput în 2009. Ministerul Educatiei a blocat atunci actele de absolvire a zeci de mii de studenti care urmaseră specializările neacreditate ale Universitatii.