Confidenţialitate

Guvernul suspendă articolul din lege grație căruia deținuții-scriitori beneficiau de reducerea pedepselor

Guvernul a decis miercuri să suspende, până la 1 septembrie, prevederile privind posibilitatea deţinuţilor de a-şi micşora pedepsele cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în închisoare, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

“Guvernul a adoptat astăzi o suspendare a acestui articol până la 1 septembrie anul curent. (…) S-a ținut cont în ședința de astăzi și de punctul de vedere al CSM”, a declarat Dan Suciu, într-o conferință de presă.

Decizia vine în condiţiile în care pe agenda oficială a şedinţei de guvern s-a aflat proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Justiţiei care prevede eliminarea cu totul a prevederilor legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice.

Concret, proiectul de OUG stabilea abrogarea art.96 alin.(1) lit.(f) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Acesta a fost pus în dezbatere publică vineri după-amiază de către Ministerul Justiției.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunțat, joi, în ședința CSM, că susține varianta abrogării, deși aceasta este controversată. Proiectul de OUG nu a fost însă agreat şi de Consiliul Superior al Magistraturii.