Confidenţialitate

Guvernul spijină crescătorii de porci din rasele Bazna și Magalița

Programul a fost lansat de ministrul agriculturii, Petre Daea, la Sibiu, unde a avut loc prima livrare de purcei din cadrul programului.

Un crescător de porci din Satul Nou, comuna Roşia, a fost primul care a livrat zece purcei de doar câteva săptămâni din rasa Mangaliţa unui alt crescător din comuna Bradu, situată la 20 de km distanţă.

Prin acest program, primul primeşte din partea statului un ajutor de 250 de lei pentru fiecare purcel livrat, iar celălalt beneficiază de ei gratuit, cu condiţia ca jumătate dintre porci să îi vândă unui procesator înscris în program după ce îi îngraşă la cel puţin 130 de kg.

Ministrul Petre Daea a declarat că peste 5.000 de crescători din întreaga ţară s-au înscris în acest program, dar sunt numai 188 de furnizori care produc purcei din rasele Mangaliţa şi Bazna.

El recunoaşte că nu toate solicitările din partea fermierilor vor putea fi onorate în acest an.

Pentru acest an, programul guvernamental de sprijinire a crescătorilor de porci din rasele Mangaliţa şi Bazna are un buget de 1 milion de euro.

Progarmul, mai spune Petre Daea, a fost ideea președintelui PSD, Liviu Dragnea, alături de care a vizitat anul trecut mai multe gospodării și a participat la Festivalul Porcului din Bazna.