Guvernul spaniol vrea să suspende autonomia Cataloniei

Potrivit BBC, guvernul spaniol vrea să suspende autonomia Cataloniei.

Este reacția după ce liderul Cataloniei a dat un ultimatum guvernului de la Madrid. Carles Puigdemond a spus că va declara independența regiunii în parlament dacă executivul nu va deschide un dialog privind independența.

Premierul Mariano Rajoy va organiza o şedinţă specială a Cabinetului duminică, în vederea suspendării totale sau parţiale a autonomiei Cataloniei, a anunţat joi Guvernul spaniol, relatează The Associated Press.

Guvernul a răspuns astfel scrisorii preşedintelui separatist al regiunii Carles Puigdemont, care a ameninţat joi cu declararea explicită a independenţei Cataloniei în cazul în care Madridul nu acceptă negocieri.

Puigdemont afirmă în această scrisoare că dacă autorităţile centrale continuă ”să împiedice şi îşi continuă represiunea”, Parlamentul catalan va proceda la un vot asupra declaraţiei de independenţă faţă de Spania.

Madridul i-a răspuns că Guvernul se va întruni într-o şedinţă specială şi va ”aproba măsuri care vor fi trimise în Senat, în vederea apărării interesului general al Spaniei”.

Aceste măsuri sunt prevăzute de articolul 155 al Constituţiei spaniole din 1978, însă articolul nu a fost folosit niciodată în cele patru decenii de când regatul a revenit la democraţie, în urma dictaturii generalului Francisco Franco.

Ziua ultimatumului pentru separatiștii din Catalonia

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS