Confidenţialitate

Guvernul șochează înteaga lume academică printr-o decizie luată tot marți, tot seara

Pe lângă modificarea Codului Penal, marți seara,  Guvernul a luat și alte decizii care șochează, de această dată lumea academică.

Sute de cercetători din țară și din străinătate au aflat marți seara, că toate comisiile consultative din subordinea Ministerului Cercetării vor fi reorganizate. Aceste comisii au rolul de  a evalua școlile doctorale și zeci de programe de cercetare, finanțate cu zeci de milioane de euro anual.

Într-o adresa trimisă de secretarul general al Ministerului Cercetării și Inovării, Dan Popescu, președintelui Consiliului Național al Cercetării Științifice, Alexandru Babeș, se arată că prin această decizie, se urmărește  ,,ducerea la îndeplinire a măsurilor cuprinse în Programul de guvernare.”

Unul din membrii acestor comisii, profesorul Cristian Dogaru, conferentiar la University Campus Suffolk din Ipswich, a declarat pentru Europa FM că reorganizarea acestor organisme consultative, la nici un an de când au fost înființate, nu este justificată de venirea la putere a unui nou guvern, mai ales că aceste organisme sunt entități profesionale apolitice.

Profesorul Cristian Dogaru a inițiat și o peteție online, semnată deja de mii de persoane, în care arată:

,,Ne temem – semnatarii acestei petiții – că măsura de reorganizare a acestor organisme este de fapt parte a planului mai larg de ‘restaurație’, impus în mod ilegal și nedemocratic de PSD’’ se arată în petiția adresată premierului Sorin Grindeanu și  ministrului Cercetării și Inovării.

Un alt cercetător, biologul Lucian Pârvulescu, spune la Europa FM că prin această măsură, se urmărește înlocuirea unor profesioniști cu alt tip de oameni.

Europa FM a încercat să discute cu ministrul Cercetării și Inovării Șerban Valecă, însă acesta nu a răspuns solicitării noastre.

 

Iată textul petiției

Domnule ministru al Cercetării și Inovării
Domnule prim ministru,

Am primit la Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), din care fac parte, o adresă prin care am fost înștiințați că, citez

“Avand in vedere schimbarile efectuate in structura Guvernului, precum si deciziile necesar [sic] a fi luate pentru ducerea la indeplinire a masurilor cuprinse in Programul de guvernare aprobat prin Hotararea Parlamentului nr.1/2017 pentru acordarea increderii Guvernului, va informam ca Ministerul Cercetarii si Inovarii urmeaza sa emita Ordinele de ministru pentru reorganizarea organismelor consultative ale acestuia”.
Aceste organisme consultative (printre care număr Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare – CCCDI; Consiliul Național al Cercetării Științifice – CNCS; Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării – CNECSDTI; Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – CNATDCU) au fost înființate în mod transparent și democratic, iar membrii lor au fost numiți prin Ordin de Ministru pentru o perioadă predeterminată. Reorganizarea acestor organisme consultative, la nici un an de când au fost înființate, nu este justificată de venirea la putere a unui nou guvern;aceste organisme sunt entități profesionale apolitice. Ne temem – semnatarii acestei petiții – că măsura de reorganizare a acestor organisme este de fapt parte a planului mai larg de ‘restaurație’, impus în mod ilegal și nedemocratic de PSD și aliații săi după câștigarea votului popular în decembrie. Una din țintele principale este, foarte probabil, CNATDCU, pentru a împiedica analiza și sancționarea cazurilor de abatere de la buna conduită în cercetarea științifică, inclusiv cazuri de plagiat, cu care se confruntă clasa politică a României. Ne temem, de asemeni, că reorganizarea CNCS este motivată de dorința de a re-crea un organism care sa favorizeze, în mod discreționar, clientela politică a partidului de guvernământ.

Va solicitam în mod imperios SĂ NU REORGANIZAȚI ACESTE ORGANISME CONSULTATIVE și să le lăsați să își continue activitatea.