Guvernul sesizează Parchetul privind Secția de Arși de la Spitalul Floreasca

Guvernul sesizează Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 pentru mai multe nereguli privind Secția de Arși de la Spitalul Floreasca din Capitală.

Între neregulile descoperite de Corpul de Control al Ministerului Sănătății se află întocmirea nereală a procesului-verbal de punere în funcţiune a barocamerei de la Unitatea de Arşi a Spitalului Floreasca, dar şi plata contravalorii acesteia către furnizor.

Mai multe, verificările Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii confirmă că Secţia de Arşi de la Floreasca nu este încă pe deplin funcţională, deși a fost inaugurată de trei ori.

În ultimele șase luni, Guvernul susține că a primit informații contradictorii de la conducerea Spitalului Floreasca. De aceea, în perioada 26-29 aprilie a fost făcut un control la spital.

”Concluziile acestui control sunt că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Floreasca nu este încă funcţională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului şi a inaugurărilor oficiale efectuate în ultimele luni”, spune Guvernul în comunicat.

În urma controlului Guvernului la secția de arși, comisia a constatat că:

 

– personalul medical angajat nu era prezent în totalitate în  interiorul Unității de îngrijire a arșilor gravi, unii dintre aceștia fiind angajați în activitatea altor secții (chirurgie plastică, ATI);

– nu este prevazută o evacuare în  caz de incendiu a Unității de îngrijire a arșilor gravi;

– lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav în Unitatea de îngrijire a arșilor gravi, precum și procedurile și protocoalele de tratament ale pacientului în interiorul Unității de îngrijire a arșilor gravi;

– sala de operație a Unității de îngrijire a arșilor gravi  este complet dotată și funcțională;

– barocamera nu este montată, nefiind funcțională;

– instalația de aer condiționat a Unității de îngrijire a arșilor gravi nu funcționează corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav;

– rezervele de un pat, în număr de 6 (șase), sunt dotate corespunzător unei bune funcționări a unității,  dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea și tratarea pacienților arși;

– saloanele din afara Unității de îngrijire a arșilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiții legale și depozitarea lor în magazia unității sanitare.

Așadar, s-a constatat că Secția de Arși nu este funcțională și nici instalată, cu toate că exista proces verbal de recepție a acesteia și proces verbal de punere în funcțiune și de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii.  În plus, secția a fost deja achitată, pe baza presupusei puneri în funcțiune, mai spune Guvernul.

 

Guvernul a precizat că a informat Curtea de  Conturi a României, pentru deficienţele consemnate în prezentul raport de control, a fost sesizat ANAP pentru posibile  nerespectări ale prevederilor legale referitoare la întocmirea documentaţiei de atribuire a contractului de achiziţie aparatura medicală pentru Unitatea de îngrijire a arşilor gravi şi a fost sesizat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti, pentru posibile fapte de natura penală, având în vedere întocmirea nereala a procesului verbal de punere în funcţiune a Barocamerei şi plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS