Confidenţialitate

Guvernul României reia finanțările pentru producția de filme autohtone | AUDIO

După mai bine de trei ani, Guvernul reia finanțările pentru producția de filme autohtone. Este vorba de o schemă care alocă 35% din totalul cheluielilor cu producția, onorariile sau alte plăți. Companiile primesc încă 10% dacă filmul sau documentarul promovează o zonă sau un oraș din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din 25 iulie, companiile interesate pot depune cereri de finanțare. Sumele alocate ajung până la 100.000 euro pentru un film de lungmetraj sau pentru fiecare dintre episoadele unui proiect de tip serial.

50.000 de euro pentru realizarea unui film documentar și 15.000 euro pentru un film de scurt metraj sau de animație care va avea o durată de cel puțin 5 minute.

Repornirea acestui program va determina – e de părere Ministerul Culturii – și marile producții internaționale să aleagă România pentru filmări.

Filmul „Ocolul pământului în 80 de zile” este un lungmetraj filmat și în România în urmă cu câțiva ani. Mai exact, la Ploiești și București,

În următorii 2 ani, Ministerul Culturii estimează că producția de film va atrage investiții directe de peste 350 de milioane de euro.

În România Programul de cash rebate pentru industria cinematografica a fost inițiat în 2017. Din păcate, aproximativ 40 de firme, deşi au aplicat, nu şi-au primit banii, iar statul român este dator către acestea cu milioane de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Euro 2024: Jucătorii belgieni, convinși că au șanse să contra naționalei României în meciul de sâmbătă seara: „Suntem obligaţi să câştigăm” | VIDEO