Guvernul nu va crește unitar salariile bugetarilor în 2016

Guvernul nu va crește unitar salariile și sporurile bugetarilor anul viitor și va amâna plata drepturilor câștigate în instanță.

Așa prevede un proiect de ordonanță de urgență publicat de site-ul profit.ro și confirmat, câteva ore mai târziu, și de Ministerul Finanțelor.

Potrivit acestuia, angajații care vor câștiga anul viitor, în instanță, drepturi salariale, vor primi banii eșalonat în cinci ani, după modelul aplicat în cazul celor care au câștigat deja procesele cu statul.

 

Potrivit proiectului, cuantumul brut al salariilor și sporurilor primite de bugetari este menținut la același nivel cu cel care acordat pentru luna decembrie a acestui an.

În plus, valoarea de referință din legea salarizării va fi menținută și în anul 2016 la 600 lei.

Nu sunt excluse însă majorări de salarii în anumite domenii bugetare, în condițiile în care situația economică permite acest lucru.

Eventuale creșteri salariale vor fi decise însă numai prin ordonanțe de urgență – așadar, prin derogare de la lege – sau prin adoptarea unei noi legi a salarizării.

Surse oficiale declarau recent, pentru profit.ro, că premierul Dacian Cioloș nu este adeptul unor majorări salariale globale în sectorul public.

Situația proiectului legii salarizării unitare, finalizat de Cabinetul Ponta, dar neaprobat, este, așadar, incertă.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS