Confidenţialitate

Guvernul le promite primarilor mai mulți bani anul viitor

Reprezentanții primarilor au discutat azi-dimineață cu premierul Mihai Tudose despre măsurile fiscale.

Edilii spun că scăderea impozitului pe venit la 10 la sută, cum ar vrea Guvernul, de la 1 ianuarie înseamnă mai puțini bani încasați de stat și, prin urmare, mai puțin bani alocați către primării.

Robert Negoiță, primar în sectorul 3 al Capitalei, după discuțiile de la Palatul Victoria:

Dacă nivelul de încasări scade sub cel din anul 2017, Guvernul va compensa cu sume suplimentare din buget propriu. Anul viitor când va funcționa noul cod fiscal, cu noile prevederi, și când ne vom da seama care va fi impactul real, ne vom vedea cu reprezentanții Guvernului pentru o nouă discuție, în ideea de a ajusta sumele și cotele în funcție de evoluțiile pe care le vom constata în mod real, nu pe previzionări”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, nu crede în promisiunile făcute de Cabinetul Tudose:

Toată lumea se îndoiește de rezolvarea 100% a problemei, dar sperăm ca dezolvatare pe care o produc administrațiile locale să nu fie neglijată de întreaga țară. Suntem în etapa de a vedea aceste  efecte doar peste 6 luni de zile. Este foarte greu pentru cei care muncesc, care se dezvoltă, să te trezești într-o zi că nu mai ai bani. Mie îmi va fi foarte greu să mă duc la Arad și să spun «stiți, va trebui să tăiem din următoarele proiecte»”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La discuțiile de la Guvern au participat și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea și șeful PSD, Liviu Dragnea, alături de miniștrii Muncii și Finanațelor, Olguța Vasilescu – respectiv Ionuț Mișa.

Edilul Bucureștiului spune că pachetul de modificări fiscale trebuie revizuit, pentru că nu va aduce lucruri bune pentru administraţiile locale, ci, dimpotrivă, „pentru că vor fi bani mai puţini la buget pentru investiţii, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile”.

Ministrul Finanţelor a declarat că a avut o discuţie cu premierul şi cu liderul PSD, iar ordonanţa de urgenţă privind noile măsuri fiscale va intra miercuri în şedinţa de Guvern.

Se poate aplica Legea salarizării fără niciun fel de probleme. În momentul în care a fost gândit transferul contribuţiilor ca măsură în programul de guvernare a fost luat în calcul tot ansamblul măsurilor fiscale şi nu va fi niciun efect negativ asupra legii salarizării”, a susţinut Mişa.