Confidenţialitate

Guvernul lansează ”Comisia de tăiat hârtii”, o platformă ce-și propune să reducă birocrația

Guvernul lansează astăzi ”comisia de tăiat hârtii” – o platformă ce-și propune să reducă birocrația.

Cu alte cuvinte, guvernanții îi invită pe români să vorbească despre situațiile absurde în care au fost nevoiți să se plimbe de la o instituție la alta sau de la un ghișeu la altul pentru niște simple documente.

Guvernul promite că va rezolva aceste cazuri.

Deocamdată, doar pe internet – adică pe site-ul maisimplu.gov.ro – după cum a spus premierul Dacian Cioloș, înainte de ședința de Guvern de astăzi.

mai simplu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Azi lansăm platforma a ceea ce am numit noi ”Comisia de tăiat hârtii” care va trebui să ne ajute să identificăm acele lucruri în funcţionarea administraţiei care să ducă la o debirocratizare în relaţia cu cetăţenii mai ales. Această platformă online are adresa ”maisimplu.gov.ro” unde o să invităm cetăţenii, contribuabilii, să ne împărtăşească din experienţa lor din relaţia cu administraţia şi care documente sau care tipuri de dosare pe care trebuie să le depună la administraţie li se par complicate şi ar putea fi simplificate“, a spus Cioloş înainte de ședința Guvernului.

 

Premierul a dat și câteva exemple pe care le-a catalogat drept….absurde:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Mamele care au născut trebuie să depună trei dosare cu de multe ori cam aceleaşi tipuri de documente, unul pentru indemnizaţia de creştererea copilului, altul pentru alocaţia de stat şi un altul pentru stimulentul de reinserţie. Aceste trei dosare conţin cam aceleaşi documente şi trebuie să se plimbe de multe ori la aceleaşi instituţii cu trei hârtii în copie diferite.(…) Putem simplifica lucrurile cu depunerea unui singur dosar în aşa fel încât administraţia să poată trata toate cele trei tipuri de indemnizaţii”, a explicat premierul.

Un alt exemplu prezentat de Dacian Cioloş a fost cel al unui şomer care este obligat să plătească 30 de lei pentru a obţine documentele necesare obţinerii indemnizaţiei de şomaj.

Aceste informaţii pot fi obţinute de către administraţie şi direct, solicitând informaţiile respective fără ca şomerul să mai trebuiască să plătească tot felul de taxe pentru tot felul de documente care pot fi obţinute direct de administraţie“, a precizat Cioloş şi a adăugat că şi în acest caz se poate depune doar o simplă cerere.