Confidenţialitate

Guvernul este obligat de instanță să organizeze alegeri locale parțiale | AUDIO

În urma unui proces deschis de Forța Dreptei, Curtea de Apel București a decis să oblige Guvernul Ciucă să stabilească data alegerilor parțiale locale și să declanșeze procedura de organizare a acestora în peste 50 de localități.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deși unele funcții de primar sunt vacante chiar și de doi ani, iar în multe localități Consiliul Local a fost dizolvat, fostul președinte al Autorității Electorale – Constantin Mitulețu Bică – susținea că procedura de declanșare este blocată din cauza vidului legislativ: adică nu este specificat clar cine declanșează alegerile parțiale.

Ludovic Orban: „Guvernul refuză să organizeze alegeri locale în peste 50 de localități de peste un an de zile”

Ludovic Orban – președintele partidului Forța Dreptei – a dat Guvernul în judecată, iar Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză.

„Legea dispune ca în termen de 90 de zile de la vacantarea unei funcții de pimar sau de la dizolvarea unui Consiliu Local, deci în termen de maxim 90 de zile Guvernul are obligația să organizeze alegeri. Guvernul refuză să organizeze alegeri locale în peste 50 de localități de peste un an de zile”, a spus Ludovic Orban.

Situații în care edilii care au câștigat alegerile nu-și mai pot exercita mandatul

Este vorba despre comune și orașe în care edilii care au câștigat alegerile nu-și mai pot exercita mandatul fie că au fost condamnați definitiv, fie au decedat, ori au fost declarați incompatibili și forțați să demisioneze.

O astfel de situație este în orașul Sângeorz-Băi, unde edilul ales în urmă cu mai bine de doi ani nu și-a preluat mandatul din cauza unei condamnări definitive.

La Anina, primarul a fost revocat din funcție în mai 2021, după ce Înalta Curte a decis că s-a aflat în incompatibilitate între 2012 și 2014.

Iar în comuna buzoiană Valea Salciei, primarul a demisionat în septembrie 2021 pentru un post la Curtea de Conturi.

Situația în Capitală

Amintim: la începutul acestei luni, Curtea de Apel București a decis să oblige Guvernul să organizeze alegeri și pentru Primăria Sectorului 5.

Procesul a fost deschis de un reprezentant al USR, după ce în mai 2022 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Ludovic Orban, despre anul preelectoral 2023: „Fiecare formațiune politică va încerca să ajungă în blockstart într-o poziție cât mai bună” | VIDEO