Confidenţialitate

Ludovic Orban, despre anul preelectoral 2023: „Fiecare formațiune politică va încerca să ajungă în blockstart într-o poziție cât mai bună” | VIDEO

Ludovic Orban – fostul premier și președintele Partidului Forța Dreptei – a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Despre anul 2023, an preelectoral, Ludovic Orban a sus că „fiecare formațiune politică va încerca să ajungă în blockstart într-o poziție cât mai bună”. Cataloghează actuala guvernare drept una „proastă”, iar despre Lucian Bode spune că „aici e o situație bolnăvicioasă care, cât de cât, îi mai dă o șansă lui Bode să scape – chestiunea cu plagiatul”.

„Este ideea pe care încercă să o inducă cetățenilor români, mai ales celor cărora nu le place de actuala guvernare: nu are rost să vă implicați, să votați, tot noi rămânem la putere. Nu este așa. Oamenii hotărăsc, iar actuala Coaliția este departe de a fi atât de sigură precum vrea să pară”, a spus Ludovic Orban la Europa FM.

„PSD și unii din PNL nu guvernează decât guvernare electorialistă, să încerce să mai câștige niște voturi. Mai dau o pomană, mai dau un voucher. E concurență între ei care dă mai mult: Boloș dă vouchere din fonduri europene și Budăi dă a 13-a pensie. Și pe de altă parte este o competiie în sens invers: care să arate cu degetul spre eșecurile fiecăruia”, a adăugat Ludovic Orban.

Ludovic Orban: „Guvernarea aceasta este una prostă”

Un an și o lună de guvernare în care nu am văzut niște decizii care să mulțumească oamenii, ci care i-au aiurit și învrăjbit în anumite privințe. Beneficiarii acestei Coaliții sunt acei alegători… votanții înclinați să voteze cu PSD-ul: zona publică, celor care trăiesc cu pensii și ajutoare sociale. Dar în general dacă ne uităm, clasa de mijloc, oamenii care muncesc sau care au muncit și care duc greul dezvoltării societății sunt faultați la tot pasul” a spus Ludovic Orban la Europa FM.

„63 de miliarde în plus la bugetul general consolidat și cu toate acestea au crescut fiscalitate. Dar unde? Exact pentru cei activi. Se vorbește despre categoriile menționate ca fiind electoralul liberal. Mai este cazul? Niciun om cu convingeri liberale nu mai poate vota cu PNL. Orice om de dreapta știe că dacă votează cu PNL, votează de fapt cu PSD. PNL este PSD 2”, a mai spus președintele Partidului Forța Dreptei.

Nu ați avut niciun rol în gonflarea acestei structuri – structura publică – care înghite din ce în ce mai mulți bani?

„Eu am avut chiar inițiative în sensul acesta. Reducerea sporurilor – inițiativă pe care din păcate nu am putut s-o duc la bun sfârșit. Am avut un proiect de interzicere a cumulului pensiei cu salariul în sectorul public”, a spus Ludovic Orban.

„Am blocat aplicarea Legii privind pensiile speciale pentru aleșii locali. În mandatul meu au fost deființate pensiile speciale prin Lege de Parlament. Sigur că ulterior ÎCCJ a atacat la CCR și legea a fost declarată neconstituțională; pensiile speciale ale parlamentarilor au fost deființate în februarie 2021, eu am condus ședința, eram președintele Camerei Deputaților și am condus ședința în care s-au desființat pensiile speciale. Am avut o relație bună cu primarii pentru că primarii care au proiecte de dezvoltare oferă o perspectivă pentru o viață mai bună, pentru creșterea calității vieții. Am fost orientat, în general, către programe de investiții, nu către pomeni”, a mai spus Ludovic Orban.

Pensiile speciale? Mascaradă sau șanse de reformare a sistemului?

„Actul normativ este frecție la picior de lemn. Au făcut o coafare și arată clar prin acest act normativ că nu vor să desființeze pensiile speciale”, a spus Ludovic Orban.

Ce decizii se vor lua sau nu se vor lua în 2023?

„O să evite să facă orice reformă: pensiile speciale sau reforma administrativă. Dacă faci digitalizare nu mai ai nevoie de atâția angajați. Când digitizezi dosarul de pensie și conectezi bazele de date ale Revisalului, nu mai ai nevoie de atâția oameni să lingă dosarele.

Problema lor cea mai mare este că nu înțeleg economia. Au rămas repetenți la economie, la energie, la carburanți. Inflația a fost generată de creșterea prețurilor la energie și de răspunsul guvernării la creșterea prețurilor”, a explicat Ludovic Orban la Europa FM.

Ludovic Orban: „Partidele tolerează incompetența, deciziile nocive”

„A fost complet depășit de situație. Eu înțeleg fenomenul din domeniul energiei, economic, am avut o colaborare decentă. Avea altă abordare. Acum am văzut altceva…”, a spus Ludovic Orban.

„Din guvernul acesta ar fi trebuit să plece aproape toți. Nu sacrificați, partidele tolereză incompetența, deciziile nocive, numai că problema este că cel care ar trebui să fie exigent este premierul, iar premierul are o putere de înțelegere limitată și are o problemă cu plagiatul”, a mai spus Orban.

Ludovic Orban: „Voi face tot ce depinde de mine ca PSD să nu ia Guvernul”

„90% se va întâmpla. Nu-mi doresc, voi face tot ce depinde de mine ca PSD să nu ia Guvernul. Demisia premierului în funcție trebuie să se întâmple. Ciucă este emanația lui Iohannis. Și apoi Iohannis trebuie să desemneze premierul – pe Ciolacu. Iohannis, ca să-și salveze propria piele, va impune rocada”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre Lucian Bode: „Cum să-i ceară Ciucă demisia când e cu musca pe căciulă?”

„În condiții normale, Bode ar fi dispărut din peisaj. Aici e o situație bolnăvicioasă care cât de cât îi mai dă o șansă lui Bode să scape. Chestiunea cu plagiatul. Cine trebuie să-i ceară demisia? Ciucă. Ciucă e la fel de plagiator ca și Bode. Cum să-i ceară Ciucă demisia când e cu musca pe căciulă? […] Bode ar fi trebuie să-și dea demisia odată cu eșecul lamentabil legat de Schengen”, a mai spus Ludovic Orban.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Analiza tezei de doctorat a lui Lucian Bode a fost încheiată. Jurnalista Emilia Șercan crede că se va constata că lucrarea este plagiată | AUDIO