Confidenţialitate

Guvernul elimină diferențele de salarii în cazul bugetarilor cu venituri mici

    Guvernul vrea să elimine diferențele de salarii în cazul bugetarilor cu venituri mici.

În ședința de astăzi, va fi discutat un proiect de ordonanță de urgență care va corecta anumite lucruri, cităm, imorale sau chiar ilegale din salarizarea bugetarilor.

Actul normativ va fi adoptat săptămâna viitoare și s-ar putea aplica din a doua jumătate a acestui an – după cum a explicat premierul Dacian Cioloș, înaintea începerii ședinței de Guvern.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“O să avem o primă discuţie pe un proiect de ordonanţă de urgenţă pe care ni-l putem asuma noi ca Guvern cu ideea unei corectări imediate a disfuncţionalităţilor care au venit pe fondul creşterii salariului minim şi a comprimării salariale în jumătatea inferioară a grilei de salarizare (…) Obiectivul este să aplicăm acest proiect de ordonanţă de urgenţă încă din a doua jumătate a acestui an şi în cursul anului viitor“, le-a spus Cioloş miniştrilor prezenţi la şedinţa de miercuri a Executivului.

Premierul susține că funcționarii publici care s-au declarat nemulțumiți de aceste diferențe salariale au dat statul în judecată și au și câștigat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt situaţii în care funcţionari care, asumând aceeaşi responsabilitate, au salarii diferite, merg în justiţie şi câştigă tocmai pentru că este o abordare incorectă”, a spus acesta.

Problema diferențelor salariale din domeniul bugetar a fost discutată marți și de parlamentari.

După 7 ore de ceartă și discuții, comisia de muncă a Camerei Deputatilor a modificat o ordonanţă de urgenţă de anul trecut, astfel încît funcţionarii publici care se află pe funcţii similare, indiferent unde lucrează, să aibă acelaşi salariu, dar la nivelul celui mai mare venit de pe funcţia respectivă.

 

Legea salarizării unitare

Pe de altă parte, Guvernul este așteptat să vină și cu un proiect asumat privind legea salarizării unitare.

Acest lucru va mai dura – dă de înțeles premierul Dacian Cioloș.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul a spus că este vorba de un proiect de act normativ care să vină cu o abordare multianuală, din 2018, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară, care să fie corelată cu reforma administrației publice.

”O reformă a administrației publice fără un sistem de salarizare clar și adaptat nu va fi eficientă. Îmi dau seama că, din punct de vedere politic, va fi dificil să avem o decizie pe o astfel de abordare multianuală în cursul acestui an, dar cred că e de datoria noastră să venim cel puțin cu propunerea și să o supunem dezbaterii ”, a subliniat premierul.

Dacian Cioloș a mai spus că proiectul de lege va fi discutat în Guvern în perioada următoare, după care va fi dezbătut cu sindicatele și cu societatea civilă.

”Cele două abordări se leagă. Propunem această ordonanță pentru a acoperi cea de-a doua jumătate a acestui an și 2017, în idea că un proiect de lege care să aibă o abordare multianuală probabil că nu va avea un efect înainte de 2018. Atunci, până în 2018, venim cu corecturile și cu rezolvarea acestor inechități, care intră în ceea ce ne putem permite din punct de vedere al bugetului’‘, a concluzionat Dacian Cioloș.