Confidenţialitate

Guvernul discută eliminarea micşorării pedepselor prin scrierea de lucrări în închisoare

 

Guvernul discută proiectul de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Justiției prin care va fi eliminată posibilitatea deținuților de a-și micșora pedepsele cu 30 de zile pentru fiecare lucrare științifică scrisă în închisoare.

 

Pe ordinea de zi figurează proiectul de OUG privind abrogarea art.96 alin.(1) lit.(f) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Acesta a fost pus în dezbatere publică vineri după-amiază de către Ministerul Justiției, care a anunțat în ședința CSM că susține varianta abrogării.

 

Raluca Prună a comentat că “cifrele singure justifică urgența”, numărul lucrărilor în pregătire crescând “exponențial”. Cu toate acestea, membri ai CSM au fost de părere că abrogarea prevederilor legale în vigoare ar putea face “mai mult rău”.

 

Judecătorul CSM Adrian Bordea a declarat că abrogarea articolului poate duce la discriminarea între munca fizică şi cea intelectuală, prima rămânând recompensată în legea privind execuţia pedepselor.