Confidenţialitate

Guvernul discută astăzi despre plafonarea pensiilor speciale. Ședința începe la ora 13.00

Miniştrii Apărării, Internelor şi Muncii au căzut la o înţelegere în legătură cu limitarea pensiilor speciale.

Ordonanţa care ar urma să le plafoneze intră, vineri,  în şedinţa de Guvern programată să înceapă la ora 13.00.â

Sub presiunea rectificării bugetare care urmează în această lună, ministerele Apărării, Internelor şi Muncii au convenit după aproape o săptămână de negocieri asupra unei forme a proiectului de ordonanţă de urgenţă care să limiteaze pensiile speciale.

În varianta pregătită pentru şedinţa de Guvern, limitarea la valoarea salariului net din domeniu se va aplica tuturor pensiilor speciale, nu doar celor militare.  În acest moment, există pensii care depăşesc şi cu 30% câştigul celor aflaţi în activitate. Pentru plata lor, bugetul este deja pe minus cu peste 1 miliard de lei.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a anunţat înaintea şedinţei de guvern principalele reglementări.

„Cuantumul pensiilor militare de stat se va actualiza din oficiu cu rata inflaţiei şi nu cu creşterea salariilor. Totodată, se elimină posibilitatea ca pensia să depăşească media soldelor, respectiv salariilor nete”, a spus ministrul Apărării.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ca urmare a insistenţei Internelor, îngheţarea pensiei la salariul net din domeniu ar urma să li se aplice şi parlamentarilor, diplomaţilor, aviatorilor, personalului auxiliar al instanţelor şi foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi. La negocieri, Internele au încercat să impună şi un prag minim, aşa încât nicio pensie din sistem să nu scadă sub valoarea a trei salarii minime brute. Acesta nu a fost însă acceptat.

Plafonarea vine pe fondul presiunii bugetare. În acest moment, numărul celor cu pensii speciale depăşeşte deja 165.000 de mii, cea mai mare pensie din Apărare, de exemplu fiind de 33.500 de lei.

„Dacă nu facem aceste corecturi, anul acesta avem 6 miliarde, anul viitor vom avea 14, în cel de-al treilea an putem să ajungem la 20 de miliarde. Bugetul de stat nu va putea face unor asemenea cheltuieli”, a precizat Adrian Țuțuianu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ultimele negocieri vor avea lor chiar în şedinţa de Guvern. Detaliul rămas în discuţie este data de la care ar urma să intre în vigoare fiecare reglementare din ordonanţa de urgenţă.