Guvernul Cioloș – un an de mandat

Cabinetul Dacian Cioloş la un an de la preluarea mandatului – 10 miniştri schimbaţi, reforme începute, dar şi măsuri contestate.

Zece miniştri au plecat în mai puţin de un an din Guvernul Cioloş. Primul ministru care a părăsit Guvernul a fost cel al Muncii, Ana Costea. Ea a demisionat în luna aprilie, ca urmare a proiectului Legii salarizării unitare.  Scandalul de la Opera Română a dus la revocarea lui Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.  Patriciu Achimaş-Cadariu a părăsit cabinetul după criza dezinfectanților.

În vară, Dacian Cioloş a demis mai mulți miniștri; printre ei: ministrul Educaţiei, Adrian Curaj și cel al Transporturilor, Dan Costescu.

În septembrie a plecat din Guvern şi unul din cele mai sonore nume din echipa lui Cioloş, ministrul de Interne Petre Tobă. Retragerea a venit ca urmare a cererii DNA de  începere a urmăririi penale în dosarul DIPI.

La capitolul  proiectelor controversate – Guvernul a convenit creșterea salariului minim in două tranșe, insă discuțiile cu sindicatele au devenit aprinse în luna mai. Singura majorare care s-a aplicat până la urmă a fost cea de 200 de lei de la 1 mai.

Și legea salarizării unitare a generat discuții. Neînţelegerile cu sindicaliştii şi lipsa datelor cu privire la toţi bugetarii din România au adus o soluţie de compromis, respectiv Ordonanţa de urgenţă 20 care a intrat în vigoare de la 1 august. Controversele legate de această lege au ajuns acum pe masa Curții Constituționale.

După apariția scandalului Hexipharma, Guvernul a emis  mai multe acte normative prin care a stabilit norme mai dure pentru achiziţia soluţiilor de dezinfectanţi din sistemul medical.

Un alt punct cheie al guvernării Cioloș este achiziția operei lui Constantin Brâncuși, Cumințenia Pământului – prin bani de la buget și subscripție publică.

Printre actele normative contestate de politicieni se regăsesc ordonanţele care limitează numărul zilelelor de detenţie pentru deţinuţii scriitori, care plafonau tarifele RCA pentru jumătate de an, dar şi cea care schimbă din temelii sistemul de numire a managementului din spitale.

În ceea ce privește măsuri adoptate – notăm: proiectele antisărăcie și programul o masă caldă pentru elevi.

Alături de președinție, guvernul Cioloș a purtat negocierile pentru ridicarea etapizată a vizelor pentru Canada.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS