Confidenţialitate

Guvernul amână intrarea în vigoare a celor două articole din Legea Vânătorii care i-au scos pe ciobani în stradă

Guvernul a decis miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, să suspende aplicarea articolelor din Legea Vânătorii referitoare la numărul de câini la stână până la 25 aprilie 2016, urmând ca, între timp, să fie găsită o soluţie de modificare a legii care a stârnit protestele ciobanilor.

E vorba de două alineate: unul prevede interzicerea pășunatului pe timpul iernii, iar celălalt limitează numărul de câini pe care ciobanii îl pot avea la stână.

Ordonanța de urgență, adoptată în ședința de Guvern de astăzi, prevede amânarea acestor două articole, și nu modificarea legii în ansamblu – a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce se întâmplă însă după 25 aprilie ? – legea va fi modificată până atunci fie în Guvern, fie în Parlament.   De asemenea, Dan Suciu a precizat că premierul a trimis celor doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului o scrisoare prin care le solicită să vină cu soluţii privind modificarea Legii vânătorii, adăugând că există un “interes comun” de a rezolva această problemă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Amintim, Guvernul spunea ieri că nu poate modifica legea prin ordonanță de urgență pentru că actul normativ a fost inițiat și aprobat de Parlament.

 

Peste 2.500 de crescători de oi au protestat marţi la Palatul Parlamentului, pe parcursul manifestaţiei înregistrându-se incidente după ce o parte din aceştia au forţat poarta şi au reuşit să intre în curte.

Astfel, protestatarii au avut ciocniri cu jandarmii, care au încercat să îi oprească să pătrundă în curtea Parlamentului. În busculada creată în încercarea manifestanţilor de a intra în curtea Parlamentului, un jandarm a folosit un spray lacrimogen.