Confidenţialitate

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care face posibilă decontarea navetei elevilor

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care face posibilă decontarea navetei elevilor. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că este un prim pas important în rezolvarea acestei probleme care trenează de mult timp. Valoarea medie a unui abonament va fi de 770 de lei per elev pentru 34 de săptămâni de cursuri.

“De exemplu, în anul 2019, naveta elevilor a necesitat o sumă de aproape 80 de milioane de lei. Anul acesta, Ministerul Educației are în buget o sută de milioane de lei pentru decontul navetei. O sută de milioane de lei pentru 130 de mii de beneficiari estimați, vreme de 34 de săptămâni, durata cursurilor într-un an, cu o valoare medie de 770 de lei per elev”, a detaliat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt trei elemente de noutate în Ordonanța de urgență adoptată de Guvern, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Pentru prima dată în România, va fi plătită și naveta elevilor care au de parcurs mai mult de 50 de kilometri pînă la școală: “Primul element este acela al decontării la un nivel triplu, de la 10 lei, la 30 de lei pe lună și elev pentru primii 3 kilometri, la care se adaugă un tarif de 3 lei per kilometru pentru următorii 47 de kilometri până la 50 de kilometri, asta înseamnă 171 de lei un abonament lunar pentru o distanță de 50 de kilometri.

A doua noutate, este aceea că se decontează naveta și pentru distanțe care depășesc 50 de kilometri, acest lucru nu s-a mai întâmplat în Romania până acum.

Al treilea element de noutate, familia elevului nu mai este nevoită să avanseze sumele pentru transportul de la localitatea de domiciliu până la unitatea de învățământ, Ministerul Educației prin inspectoratele școlare și școli avansează aceste sume care vor fi decontate, pe bază de documente justificative, la finalul lunii”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.