Confidenţialitate

Din nou la școală: Autoritățile din Argeș nu au bani pentru a deconta la timp naveta elevilor și profesorilor

Mai este o săptămână până la începerea noului an școlar. Și în 2016, sunetul clopoțelului se va confunda cu zgomotul discursurilor despre reformă și lamentările politicienilor.

În ultimii zece ani, numărul pre-școlarilor și al elevilor s-a redus cu aproape 40%, ceea ce nu e de mirare într-o țară care continuă să nu-și respecte promisiunile privind finanțarea educației.

Europa FM va face în această săptămână un tur prin toată țara pentru a afla cum au pregătit autoritățile cele aproape 19.000 de școli. 

În județul Argeș, autoritățile nu pot deconta la timp nici naveta elevilor și nici pe cea a cadrelor didactice.

Situația nu e nouă. Anul trecut întârzierile la plată au ajuns la 4 luni. Și tot anul trecut, profesorii argeșeni au consemnat un număr record de absențe: 1,8 milioane de ore de la care elevii au lipsit.

 

Inspectorul-şef al Inspectoratului Şcolar Argeş, Dumitru Tudosiu, este de părere că sincopele care au apărut în decontarea transportului elevilor se datorează faptului că bugetele locale nu au fost prioritizate eficient.

În ceea ce priveşte abandonul şcolar, la nivelul judeţului Argeş cifrele arată că din 2008 şi până în prezent acest fenoment înregistrează o scădere dar ea este extrem de mică . Dacă în 2008 se înregistrau 395 de cazuri de abandon din totalul de aproape 80.000 de elevi, în anul şcolar 2015- 2016 sunt înregistrate 308 cazuri de abandon din peste 89.000 de elevi. Sărăcia, plecarea părinţilor din ţară sau analfabetismul propriilor părinţi reprezintă principalele cauze care duc la risc de abandon şcolar iar populaţia de etnie romă este cea mai afectată de acest fenomen.

Un alt fenomen care se înregistrează în învăţământul din Argeş este absenteismul sever prezent în special în zona liceelor tehnologice. Nu mai puţin de 1,8 milioane de absenţe s-au înregistrat anul trecut la nivel unităţilor de învăţământ din Argeş. Legea spune că la un numit număr de absenţe , familia elevului trebuie amendată însă până în prezent, în Argeş, nu a fost aplicată nicio astfel de sancţiune .

 

În privinţa condiţiilor de studii, Direcţia de Sănătate Publică se află în plin proces avizare a  unităţilor şcolare.

În acest moment, există şantiere în mai multe şcoli din Argeş, inclusiv în municipiul Piteşti unde se derulează lucrări de reabilitare la cel mai mare colegiu din judeţ , IC Brătianu, dar şi la o serie de şcoli.

Cea mai dificilă situaţie se întâlneşte la şcoala Ion Pillat din Piteşti unde elevii vor fi nevoiţi şi anul acesta să-şi desfăşoare activitatea printre grămezile de  moloz din şantierul deschis pentru construirea unei de sport, proiect care datează de câţiva ani şi care nu se va finaliza nici anul acesta.