Confidenţialitate

Guvernul a acceptat să soluționeze lipsa oxigenului din spitale prin oxigen industrial. Medicii nu recomandă acest lucru | AUDIO

Se caută soluții pentru a evita probleme legate de lipsa oxigenului în spitale. Premierul s-a întâlnit în această dimineață cu producătorii de oxigen din România. Una dintre soluțiile propuse și acceptate de Guvern este ca producătorii să poată livra și oxigen industrial. Dar specialiștii și medicii nu recomandă acest lucru. Consumul de oxigen din spitalele româneşti este la cele mai mari cote în această perioadă a pandemiei de coronavirus, iar România a primit ajutor în această problemă și din Olanda si Israel.

Din cauza numărului prea mare de pacienți intubați, care au nevoie de oxigen pentru a respira, consumul de oxigen este la cote uriașe în această perioadă în spitale.

Pentru că nu fac față consumului prea mare de oxigen, producătorii s-au întâlnit cu premierul și cer să poată livra și oxigen industrial spitalelor și să nu plătească penalități pentru acest lucru.

Premierul Florin Cîțu spune că în urma discuțiilor cu producătorii de oxigen și cu reprezentanții DSU – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, s-a stabilit că cea mai bună măsură este posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienții COVID.

Medicii spun că oxigenul industrial nu ar trebui să fie utilizat în spitale

Acesta însă nu este recomandat pentru a fi folosit în spitale, explică la Europa FM, profesorul Cezar Marcu de la Facultatea de Chimie: „Oxigenul medical are niște atribute pe care nu le are alt tip de oxigen tehnic”.

De aceeași părere este și Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii Române de Terapie Intensivă, care spune la Europa FM că există totuși alte soluții pentru a avea suficient oxigen în spitale: acele concentratoare de oxigen.

„Dacă s-ar referit la asta, desigur că este o confuzie. Nici nu se pune problema de surse de oxigen care nu au scop medical”, a spus Dorel Săndesc la Europa FM.

De altfel, România primise până la finalul lunii trecute peste 500 de astfel de concentratoare de la Olanda prin mecanismul de protective civilă europeană.

Weekendul trecut, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi a făcut un apel disperat în presă: spitalul mai avea oxigen pentru pacienti doar pentru câteva ore. Câteva spitale din alte orașe au trimis de urgenţă câteva sute de tuburi de oxigen pentru pacienţi.

Sursa foto: Unsplash

Citește și: Bilanțul COVID: Record de pacienți internați la ATI

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.