Guvernatorul BNR, frapat că România importă foarte multe mere

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu este surprins de faptul că România importă foarte multe mere, deşi deţine 14% din totalul suprafeţelor cultivate cu meri din Uniunea Europeană.

Declarația a fost făcută la prezentarea Raportului asupra inflaţiei de zilele trecute.

Guvernatorul a arătat că importurile de fructe şi legume – produse cu tradiţie pe plan local, precum mere, struguri, tomate, cartofi reprezintă o treime din deficitul comercial generat de mărfurile alimentare.

Ce m-a frapat pe mine aşa, am discutat cu colegii, este ca importăm foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafeţelor cultivate cu meri, să spunem, din Uniunea Europeană, dar numai 3% din producţie. Bineînţeles că aici e vorba şi de îmbătrânirea livezilor. Ele trebuie înnoite. Dar faptul că dacă te uiţi la acest import în creştere de fructe, şi cu preţuri mai mari, nu sunt numai citrice, sunt produse care ar putea fi produse foarte bine de către România. De asemenea, la legume”, a spus guvernatorul BNR.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Problema ar fi alta – în opinia producătorilor. România este tot mai dependentă de legumele şi fructele din Uniunea Europeană din cauza infrastructurii proaste și a lipsei spațiilor de depozitare –  a explicat la Europa FM, președintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu întrebat de valoarea importurilor

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS