Confidenţialitate

Guvernanții, impasibili la criticile aduse legii salarizării de sindicaliști

Aleşii coaliţiei de guvernământ rămân de neclinitit în faţa nemulţumirilor sindicale şi a protestelor faţă de legea salarizării în sistemul bugetar.

Funcţionarii din administraţia publică locală se plâng că, în lipsa unor grile clare de remuneraţie, nu vor avea siguranţa veniturilor de la o lună la alta.

Noi proteste sunt programate, astăzi, în Bucureşti, dar şi în alte oraşe.

Susţinând punctul de vedere al ministrului Muncii, şeful PSD, Liviu Dragnea, le-a transmis angajaților din primării și consilii județene că lefurile vor fi stabilite prin decizii ale autorităților locale. Criticii avertizează că funcţionarii publici vor deveni victimele politizării administraţiei.

Deputaţii din comisia de muncă au adoptat, ieri, un amendament care prevede indemnizații diminuate pentru primari și viceprimari. În schimb, cele ale președinților de consilii județene sunt majorate. Funcţionarii din ministerele Muncii, de Finanţe şi Mediu, precum şi cei din aparatul de funcţionare a Parlamentului, vor beneficia de un spor de complexitate a muncii de 15% din salariul de bază.

Aleşii au decis, de asemenea, ca personalul din conducerea cultelor să fie asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică, beneficiind de o indemnizaţie lunară.

Comisia de muncă a acceptat majorări salariale pentru angajaţii muzeelor cu studii de specialitate, începând cu anul 2022. Recent, aceştia au protestat public față de legea salarizării în sistemul bugetar.

Proiectul nu respectă munca muzicienilor şi balerinilor, susţin reprezentanţii acestora. Categoria artiştilor ar putea fi retrogradată în legea salarizării. Anterior, federaţia actorilor îşi manifestase temerile.