Confidenţialitate

Gulen cere anchetarea internațională a puciului eșuat invocat de Erdogan

Acuzat că a orchestrat puciul eșuat de vara trecută din Turcia, Fethullah Gülen cere o anchetă internațională. Într-un interviu acordat jurnaliștilor francezi, predicatorul se arată neîncrezător în extrădarea sa din Statele Unite, unde trăiește în exil.

S-a împlinit un an de la tentativa eșuată de lovitură de stat, prin care s-ar fi încercat înlăturarea pe cale militară a regimului de la Ankara, condus autoritar Recep Erdogan.

Țara este scena unei epurări politice fără precedent. Peste 50.000 de persoane au fost arestate, iar alte 100.000 au destituite sau suspendate din funcţii, pentru presupuse legături cu mișcarea lui Fethullah Gülen.

Clericul musulman a declarat pentru postul de televiziune France 24 că puciul a fost pus la cale de Recep Erdogan și camarila sa, devenind pretext pentru a-i persecuta pe toți oponenții, mai cu seamă pe cei care îi împărtășesc crezul.

Fethullah Gülen cere ca evenimentele din iulie anul trecut ar trebui investigate de comisii ale Parlamentului European și Curţii Penale Internaționale. 200 de oameni au murit atunci în Turcia, într-un context tulbure.

Predicatorul nu se teme de o eventuală extrădare din Statele Unite, unde s-a autoexilat în 1999, când era unul dintre cei mai puternici oameni ai Turciei, dar a intrat în conflict cu Recep Erdogan, care i-a fost aliat politic.

În opinia sa, administrația de la Washington nu poate risca să păteze imaginea Statelor Unite dând curs unei solicitări fără probe.