Confidenţialitate

Grupul german Ara Shoes închide fabrica din Sălaj

Grupul german Ara Shoes, unul dintre cei mai mari producători locali de pantofi, închide din aprilie fabrica de la Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, şi renunţă la o parte dintre salariaţii din Valea lui Mihai, judeţul Bihor, conform ZF.

În cele două unităţi de producţie grupul avea la finalul lui 2018 peste 1.000 de salariaţi, fiind unul dintre marii angajatori din industrie.

În Sălaj lucrau circa 350-400 de oameni, pe când restul erau în Bihor.

Decizia a fost luată de majorările constante ale salariului minim pe economie, precizează Ziarul Financiar. Salariile din industria de încălţăminte cu 35% sub media pe economie fiind printre cele mai mici, uneori apropiate de minim mai degrabă decât de nivelul mediu.

Media în industrie este de 2.105 lei net lunar, arată datele de la INS aferente lunii noiembrie a anului trecut. Salariul a crescut cu 10% în ultimul an şi s-a mai mult decât dublat în ultimul deceniu însă avansul a fost susţinut mai degrabă de majorările continue ale salariului minim pe economie. Totodată, criza forţei de muncă ar putea să fi determinată aceste creşteri într-o industrie care foloseşte intens forţa de muncă.

Ara Shoes nu este prima companie care ia această decizie, compania elvețiană Rieker închizând în 2019 cele două fabrici din România, invocând lipsa forţei de muncă, productivitatea redusă şi salariile care au devenit prea mari.

Majorările din ultimii ani şi ridicarea pieţelor din Asia mult mai ieftine i-au determinat pe mulţi producători să se mute către est.

Grupul german a venit pe piaţa locală în urmă cu mai bine de 20 ani, a construit două fabrici de la zero şi a investit circa 20 de milioane de euro.

Aproape 50.000 de oameni lucrează în România în producţia de încălţăminte, piaţa locală fiind unul dintre cei mai mari jucători europeni şi mondiali din domeniu. Din totalul numărului de salariaţi mai bine de o treime sunt prezenţi în vestul ţării, în judeţe precum Bihor şi Timiş.

Spre deosebire de producţia de haine care s-a concentrat în Moldova, producţia de pantofi s-a concentrat în centru şi vest.