Gripa aviară confirmată la Sulina

Autoritățile din Delta Dunării sunt în alertă după ce în curtea unui localnic din Sulina au murit 21 păsări – transmite corespondentul Europa FM, Guilfred Predescu.

Specialiștii au confirmat existența virusului H5N8 la cadavrele examinate. Prefectura Tulcea a dispus măsuri pentru prevenirea extinderii focarului de influență aviară.

Autoritatile din Tulcea au activat, astăzi, Comandamentul Local de Combatere a Bolilor după ce într-o gospodărie din Sulina au murit 21 de păsări domestice, confirmate cu virusul H5N8, al gripei aviare.“Imediat, a fost emisă o decizie de ucidere a intregului efectiv de păsări, din cartier, adica restul pana la 46”, informează Prefectura Tulcea.

Planul de măsuri, care a început deja sa fie pus in practică include, printre altele, izolarea focarului, interzicerea mişcărilor de păsări, uciderea şi distrugerea tuturor păsărilor bolnave, suspecte de îmbolnăvire, curăţarea şi dezinfecţia riguroasă a adăposturilor şi a tuturor spaţiilor de cazare a păsărilor,repopularea după cel puţin 21 de zile de la dezinfecţia finală.

Președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, a declarat, pentru Europa Fm, că “cel mai probabil, ca și la Constanța și București, influența aviară apare în urma contactului cu păsările sălbatice migratoare”.

De aceea se impune interzicerea contactului cu păsări cu o stare de sănătate necunoscută, interzicerea accesului tuturor păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălţi; recensământul şi inspectarea stării de sănătate a păsărilor din localităţile din zonele de restricţie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS