Grindeanu: DNA nu e reprezentată de Negulescu sau Kovesi

Premierul Sorin Grindeanu afirmă că Direcția Națională Anticorupție nu este o instituție reprezentată de ”domnul Negulescu (procurorul Mircea Negulescu de la DNA Ploiești n.r.) sau de doamna Kovesi”, ci este o instituție care ar trebui să funcționeze dincolo de anumite persoane fizice.

Declarația premierului vine în contextul evaluării făcute de ministrul Justiției, Tudorel Toader, privind activitatea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și a procurorului General, Augustin Lazăr.

Premierul a fost de acord cu această evaluare și a declarat că este de acord cu toate concluziile ministrului.

“Am acordat și acord ministrului Justiției credit total. Faptul că dânsul a prezentat, ieri, o evaluare, pe care dânsul și Ministerul Justiției au făcut-o, e un lucru care se înscrie în prerogativele pe care ministrul Justiției le are din acest punct de vedere. Am urmărit foarte atent, am avut o discuție înainte de prezentarea publică cu domnul ministru. Am înțeles foarte bine argumentele pe care dânsul le-a prezentat, sunt de acord cu ele. Ca și concluzie, aș putea spune: ca lupta anticorupție să fie cu adevărat puternică în România toate mecanismele trebuie să funcționeze foarte bine, dar mecanismele nu stau și nu sunt legate de persoane. DNA nu e reprezentată de domnul Negulescu sau de doamna Kovesi, ca să trec de la o extremă la alta, ci este o instituție care trebuie să funcționeze dincolo de anumite persoane fizice”, a declarat Sorin Grindeanu.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri seară, în conferinţă de presă, că nu este oportună revocarea celor doi procurori șefi din funcţii. El a precizat că evaluarea şefilor celor două instituţii a fost făcută de el, fără niciun fel de presiune şi ingerinţă şi că nu a verificat soluţii din dosare.

Procurorul Mircea Negulescu, la care făcea referire premierul Sorin Grindeanu, a demisionat în februarie de la DNA Ploiești, după ce fostul deputat Sebastian Ghiță a publicat mai multe înregistrări audio în care acesta ar fi vorbit cu soţia unui inculpat. Ulterior a cerut plenului CSM demisia din magistratură.

Membrii CSM i-au respins, pe 21 martie, demisia lui Mircea Negulescu din magistratură, pentru ca acesta să poată fi cercetat disciplinar de Secţia pentru Procurori a CSM. Inspecţia Judiciară a trimis, pe 15 martie, raportul prin care s-a stabilit că magistratul a săvârşit abateri diciplinare.

Mircea Negulescu a instrumentat, alături de alți procurori, dosare precum “Tony Blair“, în care sunt cercetaţi Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta. Cauza nu a fost trimisă instanţei, cercetările fiind continuate de un alt anchetator.

Mircea Negulescu a făcut parte și din echipa de procurori care a instrumentat dosarele în care sunt judecaţi Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS