Confidenţialitate

Greva profesorilor. Simion Hancescu: Președintele a sugerat să facem tot posibilul ca greva să înceteze. Nu noi decidem, ci oamenii. LIVE UPDATE | VIDEO

Greva profesorilor a început marți dimineață din fața Guvernului. Dascălii au mers în marș către Palatul Cotroceni. Președintele României a transmis prin Administrația Prezidențială că-i va primi pe profesori pentru o discuție.

UPDATE 16:09. Sindicatele: Președintele a promis că se va implica. Simion Hancescu, despre Klaus Iohannis și greva sindicatelor: „A sugerat să facem tot posibilul ca ea să înceteze, dar i-am explicat că nu noi decidem, ci oamenii”.

Simion Hancescu: „I-am prezentat problemele noastre. Cele două revendicări principale. A spus că emiterea unui acord normativ, ordonanță sau altceva nu se poate, dar se angajează în cazul în care se va accepta un acord, domnia sa îl va gira. Președintele a spus că oamenii sunt cei care vor decide. Azi și mâine îi consultăm. […] Mâine va fi grevă”.

„Oamenii decid dacă va fi credibil un asemenea acord”.

Jurnalist: V-a spus președintele să opriți greva?

Simion Hancescu: „Da, a sugerat să facem tot posibilul ca ea să înceteze, dar i-am explicat că nu noi decidem, ci oamenii”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nistor: „Acordul trebuie să fie făcut de șefii coaliției majoritare, pentru că este vorba despre un acord politic. În acordul respectiv trebuie sp fie prinsă grila de salarizare în care salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu pe economie”.

„Premierul își dorește acest lucru, dar mai departe este vorba despre ceea ce cred colegii noștri. Pentru prima dată, partidele politice au înțeles care sunt nemulțumirile existente în sistemul educațional. Și prima dată când președintele se implică în rezolvarea problemelor noastre. Ne vom consulta colegii în cursul acestei seri și vom veni cu răspunsurile lor”.

UPDATE 15:40. Primele imagini de la discuțiile dintre sindicatele din Educație și președintele României

UPDATE 14:50. Liderii sindicali au intrat la negocieri la Cotroceni

UPDATE 14:44. Profesorii au ajuns la Cotroceni

UPDATE 13:56. Președintele României primește profesorii la discuții

Președintele României – Klaus Iohannis – primește sindicatele din Educație la discuții, conform Administrației Prezidențiale.

Citește mai multe aici: Klaus Iohannis primește sindicatele din Educație la discuții

UPDATE 13:52. Solidaritate cu protestul de la Palatul Victoria și cu marșul spre Palatul Cotroceni

Solidaritate cu protestul de la Palatul Victoria și cu marșul spre Palatul Cotroceni: asociațiile elevilor și-au trimis delegați la acțiunile din centrul Capitalei, organizațiile studențești și Consiliul Tineretului au transmis că susțin manifestațiile și solicitările profesorilor, iar la Cluj, profesorii Universității „Babeș Bolay” anunță că ies în stradă la ora la care în București e programat mitingul de la Guvern.

Citește mai mult aici: Solidaritate cu protestul de la Palatul Victoria și cu marșul spre Palatul Cotroceni. Asociația Elevilor din Constanța: „Elevii sunt cu voi”

UPDATE 13:20. Un nou eșec la Palatul Victoria: discuția sindicaliștilor cu guvernanții nu a adus nicio înțelegere

Guvernul nu acceptă creșterea de salarii cerută de sindicate și insistă să acorde prime în valoare de 4000 de lei pentru cadrele didactice.

Oferta a fost refuzată, greva continuă, au declarat liderul Federației Sindicatelor libere din învățământ, Simion Hancescu – alături de Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”:

„Legat de cererea noastră de a se majora salariile așa cum am cerut ieri nu se acceptă. E vorba de o creștere de 20 % a salariilor. Ne-au oferit 4000 de lei prime la didactic, 1500 de lei la nedidactic. Acțiunea de protest continuă. Colegii noștri vor decide momentul suspendării. Președintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situația din sistem trebuie să intervină de urgență. Este rolul său de mediator. Greva continuă”.

Știre inițială

În Piața Victoriei, la ora 12:00, scuarul din fața Guvernului era deja plin de protestari, iar autocarele cu angajați din toată țara continuau să sosească. Este al doilea miting organizat in Piața Victoriei, după cel de săptămâna trecută .

„Fără educație dispărem ca nație”, „cu vocația nu stopezi inflația”, „voi ați prosperat, România a eșuat” – sunt doar câteva dintre mesajele afișate de profesori.

Ei așteaptă majorări salariale cu 25% in acest an și garanția că în noua lege a salarizării va fi prevăzut pentru un debutant un salariu de 4500 de lei net.

La protest au venit nu doar profesori, ci și personal nedidactic, elevi, părinți și chiar pensionari.

Sursa foto: Europa FM / Florentina Mihaiță

Sursa video: Europa FM / Florentina Mihaiță

Citește și: Miting de protest al sindicatelor din educație în Piața Victoriei | AUDIO