Grecia: Greva generala de 24 de ore a blocat tara

Angajații din sectorul public se tem de noi măsuri de austeritate

Transporturile au avut cel mai mult de suferit din cauza grevei generale, dar s-au închis și foarte multe școli, iar în majoritatea spitalelor s-au tratat numai cazurile urgente.

În ultimii trei ani, în Grecia s-au organizat mai bine de 30 de greve generale. Impactul lor a fost, însă, neglijabil: concedierile și reducerile de cheltuieli publice au continuat în ritm susținut. Rata șomajului este în momentul de față de 28%.

O delegație a creditorilor internaționali a ajuns săptămîna aceasta la Atena – qa fost întîmpinată cu proteste, iar un bărbat a aruncat cu monede în șeful misiunii FMI, Poul Thomsen.

Protestatarul a fost reținut pentru scurt timp de poliție. Pînă acum, Grecia a primit împrumuturi în valoare de 240 de miliarde de euro ca să evite falimentul finanțelor publice. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și FMI-ul condiționează eliberarea unei viitoare tranșe de economisirea a 2 miliarde și jumătate de euro din viitorul buget.

Cu alte cuvinte, alte măsuri de austeritate sunt foarte probabile. Sindicatele afirmă că populația nu mai are cum să suporte astfel de măsuri și că așa numita troică a creditorilor ar distruge Grecia.

Angajatii căilor ferate din Portugalia au organizat și ei o grevă de 24 de ore, din cauza tăierilor salariale prevăzute în proiectul de buget pentru anul viitor. Mai puțin de o treime dintre trenuri circulă astăzi. Greve vor avea loc și mîine la societățile de transport în comun din capitala Lisabona și din Porto, cel mai mare oraș din nordul țării.