Confidenţialitate

Grecia: Cu o inflație de 10%, până și celebra pita souvlaki a ajuns să coste cu 30% mai mult, după ce toate ingredientele s-au scumpit | AUDIO

În Grecia, inflația a depășit 10%, iar patronii restaurantelor se străduiesc să țină în frâu prețul unor mâncăruri tradiționale. Populara gustare grecească pita souvlaki a ajuns să coste însă cu 30% mai mult decât anul trecut, după ce toate ingredientele pe care le conține s-au scumpit.

Cunoscuta pita souvlaki, ce conține carne la grătar învelită în lipie, cu salată și sos de iaurt și usturoi, costă, în zona Atenei, în medie 3,30 euro, cu o treime mai mult decât vara trecută, reiese dintr-un reportaj realizat de agenția Reuters.

În ultimul an, carnea s-a scumpit cu 30%, uleiul de floarea soarelui costă mai mult decât dublu, la fel și facturile la energie.

În plus, pandemia și războiul din Ucraina au afectat aprovizonările, după cum a povestit patronul unui restaurant din Atena.

„Războiul din Ucraina ne-a afectat pe toți. Numărul clienților greci s-a redus substanțial”, spune bărbatul, în vârstă de 79 de ani.

„În trecut îmi cumpăram două-trei souvlaki, azi, am luat doar unul, pentru că e foarte scump, iar salariile sunt mici”, a mărturisit o femeie care câştigă puțin peste 700 de euro pe lună.

După dublarea facturilor la energie, mulți patroni de restaurante se străduiesc să mențină sub 3 euro prețul pentru souvlaki.

Sunt însă și persoane, în special turiști străini, dispuși să plătească chiar și de 3 ori mai mult pentru o porție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock