Grecia: Alegeri legislative anticipate

Grecii votează duminică în cel de-al treilea scrutin naţional de anul acesta, fiind chemaţi să aleagă cine va implementa noile măsuri prevăzute în acordul cu creditorii internaţionali.

Partidul Syriza al fostului premier Alexis Tsipras, care a promis că va aplica măsurile de austeritate în schimbul fondurilor de miliarde de euro de la creditori, este creditat în sondaje cu un uşor avans faţă de formaţiunea de centru-dreapta Noua Democraţie.

Însă sondajele, care au arătat că mulţi dintre cei 9,9 milioane de alegători sunt indecişi sau ar putea lipsi de la vot, sugerează că niciun partid nu va obţine suficiente voturi pentru a guverna singur.

Tsipras, în vârstă de 41 de ani, a declanşat alegerile când a demisionat după numai şapte luni de mandat, în urma rebeliunii unor membri ai partidului său, din cauza faptului că a acceptat reducerea cheltuielilor şi creşterea taxelor, impuse de creditori.

Alexis Tsipras câştigase alegerile din ianuarie cu promisiunea că va anula astfel de măsuri, prevăzute în primele două acorduri de finanţare ale Greciei.

Sondajele au arătat că niciun partid nu va obţine majoritatea de 151 de mandate în Parlamentul cu 300 de locuri.

Secţiile de vot se vor închide la ora 19.00 (19.00, ora României), iar rezultatele finale sunt aşteptate până luni dimineaţă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS